عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا قَالَتْ : دَخَلَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَسَمِعَ صَوْتَ صَبِيٍّ يَبْكِي فَقَالَ: مَا لِصَبِيِّكُمْ هٰذَا يَبْكِي فَهَلَّا اسْتَرْقَيْتُمْ لَهُ مِنَ الْعَيْنِ. (حم)
رسول حضرتى عائشه رضى الله عنهادان روايت اولندوكى : رسول الله أفندمز صلى الله عليه وسلم ، بر كون إيجريه ( حانه لرينه ) كيرديلر ، آغلايان بر جوجوغون سسنى إشتديلر ده : ‘ بو جوجق نيه آغليور ؟ سز ، بو جوجوغه ، نظردان دولاي اوقومازمسنز ؟ ’ بيوردولر . "
Hazret-i Âişe radıyallâhü anhâ’dan rivâyet olundu ki: “Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, bir gün içeriye (hânelerine) girdiler, ağlayan bir çocuğun sesini işittiler de: ‘Bu çocuk niye ağlıyor? Siz, bu çocuğa, nazardan dolayı okumaz mısınız?’ buyurdular.”
(Müsned-i Ahmed)
Hicrî: 10 Şevvâl 1446 Fazilet Takvim
VÜCUDUN SİGORTASI BADEMCİKLER
Bademcikler, boğazın yanlarında bulunan iki organdır. Bademcikler, içerisindeki beyaz kan hücreleri sebebiyle bağışıklık sisteminin önemli bir unsurudur. Vücut için ehemmiyeti pek büyüktür. Ağızdan ve burundan giren mikropları, vücudun geri kalanına yayılmadan tutarak vücudu enfeksiyondan korumaya yardımcı olurlar.
Bademcik ameliyatı, çok eski zamandan bu yana yapılagelmektedir. Fakat bilinmesi gereken asıl şey, bademciklerin hastalıklarıdır. Sık iltihaplanan bademcikler; böbrek ve kalp rahatsızlıklarına, eklemleri etkileyen kronik hastalıklara yol açabileceği gibi, iltihaplanmayan ancak boğazı tıkayacak kadar büyüyen bademcikler ise çocuklarda; uykuda nefes durması (uyku apnesi), horlama, ağız kokusu, büyüme geriliği gibi hastalıklara yol açabilmektedir.
Bademcikler, bebeklerde ve çocuklarda, yetişkinlere göre daha büyüktür.
Bademcik iltihabı, küçük yaşlarda daha çok meydana gelir. Bademcikler için tehlikeli olan hastalıklardan biri, kuşpalazı da denilen difteri hastalığıdır. Bu hastalığa ne kadar erken teşhis konulursa tedavisi de o kadar kolay olur.
Bademciklerde en sık görülen hastalık ise halk arasında boğaz ağrısı denilen anjindir. Erken teşhis ve tedavi ile bir günde tesirini yitirir. Fakat tedavi edilmezse iyileşmesi zaman alabilir. Çocuklarda en geç on beş yaşına kadar görülen bu hastalığın sebebi, burun arkasında bulunan adenoid denilen fazla et parçasının büyüyerek iltihaplanmasıdır. Böyle bir durumda bademciklerin alınması yerine iltihap tedavi edilmelidir. Çünkü bademcikler, vücudun sigortası mâhiyetinde iki âzâdır.
BEYİT:
Onların kim eksiği çok işinin
Eksiğin gözler olur her kişinin (Süleyman Çelebi)
(Eksiği çok olan kişi, daima başkasının eksiğini arar.)
Hicrî: 10 Şevvâl 1446 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder