قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : يَا أَيُّهَا النَّاسُ أَخْلِصُوا أَعْمَالَكُمْ لِلّٰهِ عَزَّ وَجَلَّ فَإِنَّ اللهَ لَا يَقْبَلُ إِلَّا مَا أُخْلِصَ لَهُ. (قط)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : أى إنسانلر ! عمللرينزى الله عز و جل إيجن إخلاصلى يابنز . زيرى الله تعالى آنجق كندسى إيجن إخلاصله يابلان عمللرى قبول أدر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ey insanlar! Amellerinizi Allah Azze ve Celle için ihlâslı yapınız. Zira Allâhü Teâlâ ancak kendisi için ihlâsla yapılan amelleri kabul eder.”
(Sünen-i Dârekutnî)
Hicrî: 03 Şevvâl 1446 Fazilet Takvim
İHLÂSIN ÜÇ MERTEBESİ
İhlâs, bir Müslümanın ibadet ve amelini sırf, Allâhü Teâlâ’nın rızasını kazanmak için yapmasıdır. İhlâsın üç mertebesi vardır:
Birincisi: Amelleri, ne dünyevî ne de uhrevî hiçbir maksat ve menfaat gözetmeden, sırf Allâhü Teâlâ’nın rızası için, ona olan muhabbeti ve emirlerine uyma gayreti ile yapmaktır. Bu ihlâs; peygamberlerin ve her husûsta onlara tâbi olanların ihlâsıdır.
İkincisi: Amelleri, sırf Allâhü Teâlâ’nın rızası için yapmakla beraber Allâhü Teâlâ’dan, günahlarını bağışlaması, Cennet’e kavuşturması gibi uhrevî maksatlar ümit ederek yapmaktır.
Üçüncüsü: Amelleri, Allâhü Teâlâ’nın rızâsı için yapmakla beraber rızık genişliği, bela ve musîbetlerden muhafaza olmak gibi mübah olan bazı maksatları da Allâhü Teâlâ’dan bekleyerek yapmaktır.
Bunların dışında bir maksatla amel işlemek, riyâdır, böyle işlenen bir amelden sevap elde edilemez.
FAKİRİN ZENGİNE FAYDASI
Fakir; zenginin doktoru, temizleyicisi, elçisi, koruyucusu ve şefaatçisidir.
Doktorudur; zira zengin, hasta olduğu zaman fakirlere sadaka verir ve bu sadakası sebebiyle -Allâh’ın izniyle- hastalığından şifa bulur.
Temizleyicisidir; zira zengin, sadaka verdiği zaman, fakir dua eder. Bu dua ile zengin, günahlarından temizlenmiş olur. Ayrıca malı da haramdan temizlenmiş olur.
Elçisidir; zira zengin, ölmüş olan ana babası veya akrabalarından biri namına bir fakire sadaka verse sevabı, vefat etmiş olan o kimseye ulaşır. İşte fakir, zengin ile ölen yakınları arasında elçidir.
Koruyucusudur; zira zengin, bir sadaka verse, fakir ona dua eder. Bu dua sebebiyle zenginin malı korunur.
Şefâatçisidir; zira kıyamet gününde fakirlere “Sizlere, Allah rızası için bir lokma yediren, size elbise giydiren veya bir yudum su içirenlere bakınız, onların ellerinden tutunuz, beraberce Cennet’e doğru gidiniz.” denilecektir.
Hicrî: 03 Şevvâl 1446 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder