قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أُمَّتِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ غُرٌّ مِنَ السُّجُودِ مُحَجَّلُونَ مِنَ الْوُضُوءِ. (ت)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : قيامت كونونده ، بنم أمتميك سجده أتدكلرندن دولاي يوزلرى نورلى ؛ عبدست آلدقلرندان دولاي ده أللرى و آياقلرى نورلى اولاجقدر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kıyamet gününde, benim ümmetimin secde ettiklerinden dolayı yüzleri nurlu; abdest aldıklarından dolayı da elleri ve ayakları nurlu olacaktır.”
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 13 Şevvâl 1446 Fazilet Takvim
ABDEST ALMANIN MENDÛB OLDUĞU HÂLLER
- Abdestli uyumak için.
- Dâima abdestli bulunmak için.
- Cenazeyi yıkamak ve takip etmek için.
- Gusül abdestinden evvel namaz abdesti gibi abdest almak.
- Hiddet ve gazap hâlini söndürmek için.
- Sevgili Peygamber Efendimizi (s.a.v.) ziyaret, Mescid-i Nebevî’ye girmek, Arafat’ta vakfe ve Safâ ile Merve arasında sa’y eylemek için.
- Ezan ve kamet okumak ve nikâh akdi yapmak için.
- (Ezbere) Kur’ân-ı Kerîm okumak için (Mushaf’a dokunmak için ise abdest almak farzdır).
- Hadîs-i şerîf okumak için.
- Dînî ilimleri okumak ve okutmak için.
- Tefsir kitapları haricindeki dînî kitaplara dokunulacağı zaman abdest almak mendûbdur. Tefsir kitaplarında, tefsir kısmı daha çok olsa bile abdestsiz olanın ona dokunmasına ruhsat yoktur. İlim ehline, dînî kitapları, elbisenin yeni ile veya el ile tutmaya zarûreten ruhsat verilir. Ancak tefsir kitapları müstesnadır. Onlara el sürmek için abdestsiz olanın abdest alması vacip olur. Müstehab olan; dînî kitapları abdestsiz ele almamaktır. Zira bu kitapların içinde âyet-i kerîmeler de vardır.
- Okumak için Mushaf-ı şerîfin kâğıdını, kalem gibi bir şey ile çevirmek câizdir.
BULAŞICI HASTALIKLARDAN SAKINMAK
Resûlullah (s.a.v.), tâûndan (salgın hastalıklardan) son derece sakınmayı emretmiştir. Tâûn olan yere girilmez, tâûn olan yerden ise çıkılmaz. Zira bir kimsenin, tâûnun olduğu yere varması kendisini belaya atmasıdır. Bu ise dinimize muhaliftir. Salgın hastalık olan yerden de çıkmamalıdır. Bunun sebeplerinden bazıları şunlardır:
- Hak Celle ve Alâ Hazretlerine tevekkül ve itimad etmek ve onun takdirine razı olmaktır.
- Bu gibi zamanlarda vücudu yoran işlerden kaçınmak gerekir. Bir yerden başka bir yere gitmek ise hava değişimine sebep olur ve vücuda ağır gelir, zarar verir.
Başkalarına sirayet ettirmeye sebep olur.
Hicrî: 13 Şevvâl 1446 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder