28 Şubat 2023 Salı

ÂDEM ALEYHİSSELÂM’IN CENNET’TEN İNDİRİLMESİNİN HİKMETİ


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : يَا بَنِٓي اٰدَمَ قَدْ اَنْزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاسًا يُوَارِي سَوْاٰتِكُمْ وَرِيشًا وَلِبَاسُ التَّقْوٰى ذٰلِكَ خَيْرٌ ذٰلِكَ مِنْ اٰيَاتِ اللّٰهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ. (سورة الأعراف، ۲٦)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  أى آدم اوغوللرى ! سزه ، عورت يرلرينزى أؤرتجك بر أؤرتى و بر ده زينت ألبسه سى إنديرديك ، تقوى ألبسه سى إيسه دها خيرليدر . إشده بو ، الله تعالى ، نيك آيتلريندن در، اومولوركى بونى دوشونورلر . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen):  “Ey Âdemoğulları! Size, avret yerlerinizi örtecek bir örtü ve bir de ziynet elbisesi indirdik, takvâ elbisesi ise o daha hayırlıdır. İşte bu, Allâhü Teâlâ’nın âyetlerindendir, umulur ki bunu düşünürler.”

(A‘râf Sûresi, âyet 26)

Hicrî:  08  Şaban    1444  Fazilet Takvim

 

ÂDEM ALEYHİSSELÂM’IN CENNET’TEN İNDİRİLMESİNİN HİKMETİ

 

Kur’ân-ı Kerîm’de insanın, Cenâb-ı Hakk’ın Celâl ve Cemâl sıfatlarının tecellisi ile yaratıldığı bildirilmektedir. Ve Allâhü Teâlâ, insanı, dünyada kendisine halife olması için yaratmıştır. Nitekim Bakara Sûresi’nin 30. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurulmuştur: “Hani Rabbin meleklere, ‘Ben, yeryüzünde bir halife yaratacağım.’ demişti.” Yani, kendi irademden, kudret ve sıfatımdan ona bazı salâhiyetler vereceğim. O, bana niyâbeten mahlûkatım üzerinde birtakım tasarruflara sahip olacak, benim adıma hükümlerimi icrâ edecek. Benim emirlerimi, benim kanunlarımı tatbik etmeye memur olacaktır.

Nitekim Cenâb-ı Hak, Bakara Sûresi’nin 36, 37 ve 38. âyet-i kerîmelerinde şöyle buyurmuştur:

“…Biz de dedik ki: Bazınız, bazınıza düşman olmak üzere yeryüzüne ininiz, sizin için yeryüzünde bir vakte kadar bir karar ve bir nasip vardır. Âdem, Rabb’inden bazı kelimeler telakki etti. Allah da onun tevbesini kabul etti. Zira Allah, Tevvâb ve Rahîm’dir. Biz dedik ki: O Cennet’ten hepiniz aşağıya ininiz…”

Bu âyet-i kerîmedeki tertip şuna delalet eder; Âdem aleyhisselâm, birinci “ininiz” emrini alır almaz bazı kelimeleri öğrenmiştir ve o kelimeler ile tevbe etmiş, akabinde Allâhü Teâlâ’nın affına mazhar olmuştur. Ondan sonra da yeryüzüne indirilmişlerdir. Sonrasında ikinci defa “ininiz” emrinin tekrar buyurulması buna işaret ediyor. Bu ifadelerden anlaşılıyor ki Âdem aleyhisselâm’ın yeryüzüne indirilmesi bir hikmete mebnidir. Zaten tevbenin kabulünden sonra azâp kalmaz.

Hâsılı insan, dünyada imtihan için yaratılmıştır. Eğer Allâhü Teâlâ isteseydi, bir nimet yurdu olan Cennet’te Âdem aleyhisselâm’a öyle emretmezdi. İnsanın dünyaya gelmesi takdir edildiğinden, Allâhü Teâlâ, sebebini bu yönde hazırlamıştır. Cenâb-ı Hak bir şey isterse sebebini de hazırlar. Allâhü Teâlâ’nın takdirine teslimiyetten başka çare yoktur.

Hicrî:     08 Şaban  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

27 Şubat 2023 Pazartesi

AZ AMELLE ÇOK ECİR ALMAK


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا اقْشَعَرَّ جِلْدُ الْعَبْدِ مِنْ خَشْيَةِ اللهِ تَحَاتَّتْ عَنْهُ ذُنُوبُهُ كَمَا يَتَحَاتُّ عَنِ الشَّجَرَةِ الْيَابِسَةِ وَرَقُهَا. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بر قلون بده نى الله قورقوصويله أؤربرديكى زمان ، قورى آغاجيك يابراقلارينيك دوكولديكى كبى او كمسنيك كوناحلرى ده دوكولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Bir kulun bedeni Allah korkusuyla ürperdiği zaman, kuru ağacın yapraklarının döküldüğü gibi o kimsenin günahları da dökülür.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  07  Şaban    1444  Fazilet Takvim

 

AZ AMELLE ÇOK ECİR ALMAK

 

İbn-i Abbâs radıyallâhü anhümâ şöyle anlattı: Biz, Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) ile birlikte bir yere gitmiştik. Bu sırada bir a‘râbî, devesiyle yaklaştı ve Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’i sordu. Ashâb-ı Kirâm ise onu alıkoydular. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), onu bırakmalarını söyleyince a‘râbî şöyle dedi:

Yâ Resûlallah! Seni, hak olarak gönderen Allâh’a yemin ederim ki, sırf senin hidayetin ile hidayet bulmak, mübarek sözlerini işitmek için memleketimi, hayvanlarımı ve mallarımı terk edip geldim. Hattâ sana gelirken yerdeki yeşilliklerden başka yiyecek bir şeyim de yoktu. Bana İslâm’ı anlatınız.”

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), İslâm’ı kendisine arz etti, o da kabul etti. Biz, hemen (tebrik için) onun etrafında toplandık. Bu sırada devesinin ayağı bir çukura takılınca, deve tökezledi ve a‘râbî, devesinden düşerek vefat etti.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “O, evinden sırf benim hidayetim ile hidayet bulmak ve benim sözlerimi işitmek için memleketinden, hayvanlarından ve mallarından vazgeçerek geldi. Üstelik bana gelirken yiyebileceği tek şey, yerdeki yeşillikler idi. Beni, hak olarak gönderen Allâh’a yemin ederim ki o, (söylediklerinde) sâdık idi.

Siz, az bir amelle çok ecir kazananları duydunuz mu? İşte bu zât, onlardandır. Hazret-i Allâh’ın, haklarında; ‘O kimseler ki iman etmişler ve imanlarını bir zulme bulaştırmamışlardır. İşte korkudan emin olmak, onlara aittir. Ve hidayete ermiş olanlar da onlardır.’ (En‘âm Sûresi, âyet 82) buyurduğu kimseleri işittiniz mi? İşte bu kimse, onlardandır. Beni, hak olarak gönderen Allâh’a yemin ederim ki daha toprağa ulaşmadan evvel, onun ağzı Cennet nimetleriyle dolacaktır. Kardeşinizi yıkayınız, kefenleyiniz ve namazını kılınız.”

Hicrî:     07 Şaban  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"