17 Ekim 2020 Cumartesi

CÂFER-İ SÂDIK’IN (R.A.) CÖMERTLİĞİ

 


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  يَا أَبَا ذَرٍّ لَا عَقْلَ كَالتَّدْبِيرِ وَلَا وَرَعَ كَالْكَفِّ وَلَا حَسَبَ كَحُسْنِ الْخُلُقِ. (حب)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  أى أبا ذر ! تدبير كبى عقل ، ( ياساقلانان شيلردن ) قاجنمق كبى ورى ، كوزل آخلاق كبى شرف و آصالت يوقدر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ey Ebû Zer! Tedbir gibi akıl, (yasaklanan şeylerden) kaçınmak gibi vera, güzel ahlâk gibi şeref ve asâlet yoktur.

(Sahîh-i İbn-i Hibbân)

Hicrî:   30    Safer     1442    Fazilet Takvim       

 

 CÂFER-İ SÂDIK’IN (R.A.) CÖMERTLİĞİ

 

Hacılardan birisi bir gün Medîne-i Münevvere’de uyuyakalmış. Uyandığında para kesesinin çalındığını zannedip hemen yerinden kalkmış. O esnada da (daha önce tanımadığı) Câfer-i Sâdık (r.a.) Hazretlerini görmüş. “Benim cüzdanımı sen çaldın” deyip ona yapışmış.

Câfer-i Sâdık Hazretleri: “Cüzdanında ne vardı?” diye sorunca hacı “Bin dinarım vardı.” demiş.

Câfer-i Sâdık Hazretleri, onu alıp evine götürmüş ve ona bin dinar vermiş. Adam çıkıp evine dönünce, çalındığını zannettiği para kesesinin evinde olduğunu görmüş. Derhal Câfer-i Sâdık Hazretlerine gidip özür dilemiş ve aldığı bin dinarı da iâde etmek istemiş. Fakat Câfer-i Sâdık Hazretleri bunu kabul etmemiş ve: “Elimizden çıkarıp birisine verdiğimiz bir şeyi tekrar almayız.” buyurmuş. O adam yanındakilere “Bu kimdir?” diye sorunca onun Câfer-i Sâdık Hazretleri olduğunu söylemişler. Adam yaptığından çok pişman olmuş, Câfer-i Sâdık Hazretlerinden tekrar özür dilemiş. (Risâle-i Kuşeyriyye)

 

REBÎULEVVEL AYI

 

Yarın idrâk edeceğimiz Rebîulevvel ayı, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) dünyâyı şereflendirdikleri aydır.

Bu ayın 12’sinde, senenin ilk kandili olan Velâdet (Mevlid) Kandili vardır. Bu ay içinde mümkün olduğu kadar çok salât ve selâm (Salât-ı Nâriye, Salât-ı Münciye ve Salât-ı Fethiye gibi salevâtlar) okunmalıdır. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

 

REBÎULEVVEL AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1442 yılı Rebîulevvel ayı ictimâı 16 Ekim Cuma günü Türkiye saati ile 22.31’dedir.

Ru’yet ise 17 Ekim Cumartesi Türkiye saati ile 10.13’dedir. Hilâl’in görüldüğü yerler: Türkiye, Almanya, Avusturya, İsveç, Avustralya, Endonezya, Malezya, Filipinler, Hindistan, Pakistan, Afganistan, Mısır, Libya, Cezayir, Somali, Kenya, Etiyopya, Malavi, Büyük Okyanus, Fiji ve Solomon Adaları.

Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 18 Ekim Pazar günü de Rebîulevvel ayının 1. günüdür.Hicrî:   30    Safer     1442    Fazilet Takvim

 

 

    SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder