19 Ekim 2020 Pazartesi

SULTAN İKİNCİ MURAD HAN’IN HAYIR ESERLERİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  اِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ اِنْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ إِلَّا مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ. (م)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  إنسان أؤلديكى زمان كندسندن عملى كسيلر ( ثوابى يازلمز ) : آنجق أؤج شى مستثنى در : اونلرده ، صدقئ جاريه ( وقف كبى فائده سى دواملى اولان خدمت ) ، كندسندن فائده لنلن علم ويا كندسنه دعا أدن صالح أولات  . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v) buyurdular: “İnsan öldüğü zaman kendisinden ameli kesilir (sevâbı yazılmaz): Ancak üç şey müstesnadır: Onlar da, sadaka-i câriye (vakıf gibi faydası devamlı olan hizmet), kendisinden faydalanılan ilim veya kendisine duâ eden sâlih evlât.

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:   02    Rebiulevvel     1442    Fazilet Takvim

 

 SULTAN İKİNCİ MURAD HAN’IN HAYIR ESERLERİ

 

Sultan İkinci Murad Han zamanında halk, askerler ve âlimler refah içinde idi. Onun zamanında ülke, bid’atlerden (İslâm’da olmayıp da sonradan ortaya çıkan şeylerden) temizlendi. Memleket mamur olup şenlendi, adâlet kuruldu. Halk, Ehl-i Sünnet ve Cemâat mezhebinde olup, ibâdet ve tâat ederler, âhiret işlerini görürlerdi.

Sultan Murad Han, ülkesinin her tarafını imar etmeye çalışırdı. Saltanat merkezi olan Bursa’da bir imaret ve büyük bir cami yaptı. Bu camiye otuz hâfız ve on dört tehlilci tayin etti. Tehlilciler, her gün yetmiş bin kere “Lâ ilâhe illallah” diyecekler ve buradan hâsıl olan sevabı, iki dünyanın efendisi Hazret-i Muhammed’e (s.a.v.), bütün peygamberlere, baba ve dedelerine, bütün erkek ve kadın müminlerin ruhlarına hediye edeceklerdi. Bu câmiin yanında bir medrese yaptırdı. İkisinin arasına, asil vücudu şeref bulsun diye yüksek kubbeli bir türbe yapılması, orada gece gündüz, bir an bile ara verilmeden Kur’ân-ı Kerîm okunması emrolundu.

Edirne’de de büyük bir cami, fakirhâne, bir imâret, dârülhadîs ve bir medrese yaptırdı. Bu camiye de, Bursa camiindeki gibi otuz hafız ve on dört tehlilci tayin etti. Babası Sultan Çelebi Mehmed’in ruhu için En’âm Sûresi’ni okusunlar diye kırk kişi, her gün salevat getirsinler, sevabını kâinat serverinin temiz ruhuna hediye etsinler diye beş kişi tayin etti. Ayrıca diğer Müslümanların ruhlarına hediye etmek üzere her gün ‘Lâ ilâhe illallah’ kelimelerini okusunlar diye nice kişiler tayin etti.

Rumeli’de Ergene (Uzunköprü) adlı bir kasaba kurdu. Orada bir imaret, yüz yetmiş dört kemerli bir köprü ile nice ribatlar, hamamlar, camiler, hangâhlar yaptırdı.

Halîlürrahmân’a, Mekke-i Mükerreme’ye, Medîne-i Münevvere’ye her yıl üç bin beş yüz altın gönderirdi. Ankara havalisinde Balıkhisarı ismiyle meşhur subaşılık köylerini, Mekke’nin fakirlerine vakfetmiştir. Bulunduğu şehirlerde seyyidlere, hassa gelirlerinden bin floriyi (altını) kendi mübarek eliyle dağıtırdı. Cuma günü sadakasını hiç eksik etmezdi.

(Neşrî Tarihi, Çamlıca B.Y.)

Hicrî:   02    Rebiulevvel     1442    Fazilet Takvim

 

 

                  SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder