12 Ekim 2020 Pazartesi

SIDDÎK KİMDİR?

 


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى :  يَا اَيُّهَا الَّذينَ اٰمَنُوا اتَّقُوا اللهَ وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقيِنَ. (سورة التوبة ، ١١٩)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا )  :    "  أى ايمان أدنلر ! الله دان قورقونوز و صادقلرله برابر اولونوز  . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Ey îman edenler! Allah’tan korkunuz ve sâdıklarla beraber olunuz.”

(Tevbe Sûresi, âyet 119)

Hicrî:   25    Safer     1442    Fazilet Takvim       

 

 SIDDÎK KİMDİR?

 

Sıddîk; diliyle söylediği her şeyi kendi kalbiyle, ameliyle de tasdîk edendir.

Sıddîkta iki mânâ vardır. Sıdkta, doğrulukta mübâlağa eden ve sıdkı âdet edinendir. Diğer mânâ ise şudur: Sıdkı (doğruluğu) çok olan ve sıdkı ile meşhur olan kimse.

Tasavvuftaki târifi ise şöyledir: Cenâb-ı Hakk’ın varlığını, mevcûdiyetini ve vaadlerinin hak olduğunu (tereddütsüz, hiç şaşmadan, hiçbir delile muhtaç olmaksızın) çokça tasdîk eden kimsedir. Hattâ öyle olur ki o hakikat, gözünün önüne akıverir. O kimse nefsini, rûhunu, hayatını ve malını (Allah yolunda) hizmete bezleder.

 

MEVSİM GEÇİŞLERİNE DİKKAT

 

Sonbahar ve ilkbahar gibi havanın sık sık değiştiği mevsimlerde, sıcaklık değişiklikleri, hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Hastalığa yakalanma riskini azaltmak ve sağlığı muhâfaza etmek için tedbirli olmalıdır.

Hava ile ilk temas eden azalarımız üst solunum yolu, deri ve gözlerimizdir. Bu sebeple sonbahar aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski çok yüksektir. Mevsim değişikliklerinin tesiriyle vücudumuzun bağışıklık sistemi zayıflayarak hastalıklara karşı savunmasız hale gelebilmektedir. Hasta olmamak için alabileceğiniz en temel tedbirlerin başında ise sağlıklı gıdalar ile ölçülü beslenmek ve düzenli uyumak gelmektedir.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için vitamin ve mineral yönünden zengin yiyecekler, nar ve portakal gibi mevsim meyve ve sebzeleri yenilmeli ve bol su içilmelidir.

Tarçın, zencefil, zerdeçal gibi baharatları kullanmalı. Haftada bir iki defa taze deniz balıkları yenilmelidir. Fındık ve badem gibi yağlı kuruyemişleri ara öğünlerde; mercimek, kuru fasulye, nohut gibi gıdaları ise ana öğünlerde yemek, sıhhat için faydalı olur. Tam tahıllı yiyecekler de güçlü bir bağışıklık sistemi için vazgeçilmezdir.

Hareketsiz kalmamalı, husûsi ile havanın temiz ve güneşli olduğu saatlerde yürüyüş, hafif koşu vb. hareket etmeye devam etmelidir.

Hicrî:   25    Safer     1442    Fazilet Takvim

 

 

    SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder