3 Ekim 2020 Cumartesi

HAYVANLARA MERHAMET İLE MUÂMELE

 


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  أَبُو بَكْرٍ أَرْأَفُ أُمَّتِي وَأَرْحَمُهَا، وَعُمَرُ أَجْرَأُ أُمَّتِي وَأَعْدَلُهَا، وَعُثْمَانُ أَحْيَى أُمَّتِي وَأَكْرَمُهَا، وَعَلِيٌّ أَلَبُّ أُمَّتِي وَأَشْجَعُهَا. (المطالب العالية)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  أبو بكر : امتميك أك شفقتليسى و أك مرحمتليسى در . عمر : امتميك أك جسورى و أك عدالتليسى در . عثمان : امتميك أك حياليسى و أك كرمليسى ( جومردى در ) . على : امتيمك أك إخلاصلى و صداقتليسى و أك شجاعتليسى در ( رضى الله عنهم )  . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Ebûbekir; ümmetimin en şefkatlisi ve en merhametlisidir. Ömer; ümmetimin en cesûru ve en adâletlisidir. Osman; ümmetimin en hayâlısı ve en keremlisi (cömerdi)dir. Ali; ümmetimin en ihlâslı ve sadâkatlisi ve en şecâatlisidir.” (Radıyallâhü anhüm)

(el-Metâlibü’l-Âliyye)

Hicrî:   17    Safer     1442    Fazilet Takvim       

 

 HAYVANLARA MERHAMET İLE MUÂMELE

 

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir. O, insanlara merhametli olduğu gibi hayvanlara da son derece merhametli olmuş ve ashâbına da onlara merhamet etmelerini tavsiyede bulunmuşlardır. Hayvanların aç ve susuz bırakılmamasını, fazla yük yükletilmemesini, dövülmemesini, vurmak için hedef yapılarak eziyet edilmemesini tavsiye etmişlerdir.

Resûlullah (s.a.v.) bir gün, hayvanlarının üzerinde durup bekleyen bir topluluğa rastladı. Buyurdular ki: “Hayvanlarınıza, onları yormadan güzelce binin ve (ihtiyacınız olmadığı zaman da) onları dinlendirin. Yollardaki, çarşı ve pazardaki konuşmalarınız için kürsü edinmeyin (üzerlerinde durup lakırtı etmeyin). Nice binilen hayvan vardır ki, sırtına binenden daha hayırlıdır ve Allâhü Tebâreke ve Teâlâ’yı ondan daha çok zikretmektedir.”

(Müsned-i Ahmed)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Hz. Âişe’yi daha önce hiç binilmemiş bir deveye bindirmiş ve ona “Yâ Âişe! Bu deveye yumuşak davran. Çünkü yumuşak huyluluk kimde olursa onu süsler ve kimden çıkarılırsa da onu lekeler.” buyurmuşlardır.

(Sünen-i Ebû Dâvûd)

İbn-i Ömer (r.anhümâ) bir tavuğu hedef dikerek ok atan gençlere rastlamıştı. Bu gençler, Hz. İbn-i Ömer’in (r.anhümâ) geldiğini görünce dağıldılar. Hz. İbn-i Ömer (r.anhümâ) “Bu tavuğu kim dikti? İyi biliniz ki Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bir tavuğu (veya herhangi bir hayvanı) böyle hedef dikerek öldüren kimseye lanet etti.” demiştir.

(Sahîh-i Buhârî)

Resûlullah (s.a.v.) açlıktan karnı sırtına yapışmış olan bir deve gördü. “(Açlık, susuzluk, yorgunluk gibi hallerini) anlatmaktan âciz olan bu hayvanlar hakkında Allah’tan korkun. Sağlam oldukları zaman onlara binin, kesmeye elverişli oldukları zaman da onları (kesip) yiyin.” buyurdular.

(Sünen-i Ebû Dâvûd)

Hicrî:   17    Safer     1442    Fazilet Takvim       

 

 

    SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder