5 Ekim 2020 Pazartesi

MUVAFFAKİYET HAZRET-İ ALLAH’TANDIR


 

قَالَ ابْنُ مَسْعُودٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ :  مَازِلْنَا أَعِزَّةً مُنْذُ أَسْلَمَ عُمَرُ. (خ)

ابن مسعود ( رضى الله عنه ) بيوردولر  ، "  عمر ، مسلمان اولديغوندن برى هب باشمز ديك اولدق ( رضى الله عنهم )  . "

İbn-i Mesud (radıyallâhü anh) buyurdular: “Ömer, Müslüman olduğundan beri hep başımız dik olduk.”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:   18    Safer     1442    Fazilet Takvim       

 

 MUVAFFAKİYET HAZRET-İ ALLAH’TANDIR

 

Hicretin 17. senesinde İslâm ordusunun meşhur kumandanı Hazret-i Hâlid bin Velid (r.a.), Hazret-i Ömer tarafından kumandanlıktan azledilmişti.

Humus’ta kazanılan zaferin ardından, Mesleme (r.a.) tarafından, kendisine azledildiği haber verilince, Medîne-i Münevvere’ye gelip Halîfe’nin huzuruna çıktı. Azledilme sebebini bilmediği için: “Yâ Emîra’l-Müminîn, seni Müslümanlara şikâyet ettim. Vallâhi sen, bana iyi davranmadın.” dedi.

Bunun üzerine Hz. Ömer (r.a.) şöyle buyurdu: “Yâ Hâlid! Vallâhi sen benim yanımda çok değerlisin. Ve seni çok seviyorum. Bana bundan sonra hiçbir şeyde sitem etme.”

Sonra Hazret-i Ömer (r.a.) İslâm ülkesinin her yanına şu mektubu gönderdi: “Ben, Hâlid’i (r.a.), kendisine kızdığım yahut hıyânet ettiği için kumandanlıktan azletmedim. Lâkin insanlar, alabildiğince onu gözünde büyütmüş ve her muvaffakiyeti ona atfeder olmuşlardı. Her şeyin onun sayesinde olup bittiğini zannetmelerinden korkmaya başlamıştım. İnsanların, her muvaffakiyetin Hazret-i Allah’tan olduğunu bilmelerini ve fitneye maruz kalmamalarını istediğim için böyle yaptım.”

 

BEŞ TAVSİYE

 

“Beş haslet vardır ki, o hasletlere riâyet edilirse, Allâhü Teâlâ o kimseden râzı olduğu gibi insanlar da kendisinden memnun olur.

Birincisi: Çıkışı zor olan yokuştan kolayca inilmesine aldanmamalıdır. Yani neticesinde ve ötesinde güçlük olan işlerin başlangıcında görünen kolaylığa mağrur olmamalıdır.

İkincisi: Yerine getirilemeyecek vaatte bulunmamalıdır.

Üçüncüsü: Ansızın çıkabilecek işlere karşı dikkatli olunmalıdır.

Dördüncüsü: Her işin karşılığında ceza veya mükâfat vardır. Bu hususta ihmalkârlık edilmemelidir. Yani işlerde tembelliğe ve ihmâle fırsat vermemelidir ki gevşeklik ve gecikme meydana gelip de işleriniz aksamasın, normal seyrinde devam etsin.

Beşincisi: Vefâsızlıktan kaçınmalıdır. Zîrâ vefâsızlık, insanı uçuruma sürükler.

Hicrî:   18    Safer     1442    Fazilet Takvim       

 

 

    SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder