قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَا مِنْ رَجُلٍ يَغْرِسُ غَرْسًا إِلَّا كَتَبَ اللّٰهُ عَزَّ وَجَلَّ لَهُ مِنَ الْأَجْرِ قَدْرَ مَا يَخْرُجُ مِنْ ثَمَرِ ذٰلِكَ الْغَرْسِ. (حم)
رسول الله أفندمز ( ﷺ ) بيوردولر ، " آغاج ديكن هربر كمسيه محقق الله عز وجلله او آغاجدن حاصل اولان ( ألده أديلن ) ميوه مقدارنجه ثواب يازار . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ağaç diken her bir kimseye muhakkak Allah Azze ve Celle o ağaçtan hâsıl olan (elde edilen) meyve miktarınca sevap yazar.”
(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)
Hicrî: 03 Rebiulevvel 1442 Fazilet Takvim
AĞAÇ DİKMENİN FAZÎLETİ
Bir memleketin sıhhat ve servetinin, terakkî ve saâdetinin en başında o memleketin zirâati ve ağaçlandırılması gelir. Bu cihetle Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ağaç dikmeyi ashâbına öğretmiş ve o derece ehemmiyet vermişlerdir ki:
“Kıyâmet koparken sizden birinizin elinde bir hurma dalı bulunur da kıyâmet kopmadan dikmeye gücü yeterse bırakmasın, muhakkak onu diksin.” buyurmuşlardır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
• “Ağaç diken Müslümana muhakkak o ağaçtan yenilen meyve, onun için sadaka olur, o ağaçtan çalınan meyve de onun için sadaka olur. Vahşî hayvanların yediği de o kimse hesabına bir sadaka olur. Kuşların yediği de sadakadır. Her insanın ondan yiyip eksilttiği meyve de onu diken Müslüman için bir sadakadır.”
• “Ağaç diken her bir kimse için muhakkak Allâhü Teâlâ diktiği ağaçtan çıkan meyve kadar ecir ve sevap takdîr ve ihsan buyurur.”
• Hurma ve (meyveli-meyvesiz) ağaç, sâhibi için ve ondan sonra gelen kimseler için, -(verdiği nimetlerden dolayı) Allâh’a şükrettikleri müddetçe- bereket ve hayırdır.
• Kim çorak araziyi ihyâ ederse, o araziden o kimseye sevap vardır. Ondan insanlar ve hayvanlar yedikçe ona sadaka olur. Her kim (sahrada insanların ve hayvanların gölgelendiği) sedir ağacını (haksız ve lüzumsuz yere keserse) Allâhü Teâlâ, onu yüzüstü cehenneme atsın.
• Yedi şey vardır ki kişi ölüp kabrinde bile olsa hâsıl olan sevap ona ulaşır: İlim öğreten, nehir (su kanalı açıp) akıtan, kuyu açan, hurma diken, mescid yapan, Kur’ân-ı Kerîm miras bırakan, ölümünden sonra kendisine istiğfâr edecek evlât bırakan kimseler.
• Bir kimse bir ağaç diker de o ağaç yetişip olgunlaşırsa, Allâhü Teâlâ o ağaç sebebiyle o kimse için cennette bir ağaç diktirir.
Bu mevzudaki birçok hadîs-i şerîften açıkça anlaşılan zirâatin, ağaç dikmenin İslâm dîninde fazîleti ve müstesnâ bir kıymet ve ehemmiyeti bulunduğudur.
Hicrî: 03 Rebiulevvel 1442 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder