5 Nisan 2018 Perşembe

PEYGAMBERLERE ÎMÂN



قَالَ اللهُ تَعَالَى: آمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنزِلَ إِلَيْهِ مِن رَّبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ ۚ كُلٌّ آمَنَ بِاللهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِّن رُّسُلِهِ ... (سورة البقرة،  ٢۸٥)
الله تعالى شويله بويوردى ( مئآلا )  : " بيغمبر ، رابندن كنديسينه إنديريلنه إيمان أتدى . مؤمنلر ده ( إيمان أتديلر ) ، هبسى ده اللهه و اونون ملكلرينه كتابلرينه و بيغمبرلرينه إيمان أتدى . بز الله تعالى نيك بيغمبرلرندن هج بريسينيك آراسنى آيرمايز ده ديلر ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Peygamber, Rabb’inden kendisine indirilene îmân etti, mü’minler de (îmân ettiler). Hepsi de ‘Allâh’a ve onun meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine îmân etti. Biz Allâhü Teâlâ’nın peygamberlerinden hiç birisinin arasını ayırmayız.’ dediler…”  
(Bakara Sûresi, âyet 285)
Hicrî:   17  Receb  1439  Fazilet Takvimi 

PEYGAMBERLERE ÎMÂN

 
Îmânın dördüncü şartı peygamberlere inanmaktır. Peygamberler, Cenâb-ı Hakk’ın dînini; emirlerini, yasaklarını, haberlerini kullarına bildirmek için gönderdiği seçilmiş zâtlardır. Peygamberler insanları, Allâh’a şirk koşmak ve puta tapmak gibi dalâletlerden kurtarmaya, inananları hem dünyada hem de âhirette saâdete erdirmeye vesîledirler. İnsanların akılları gerçek kurtuluş yolunu bulmakta kifâyetsiz olduğundan Hazret-i Allah, kullarının ebedî saâdeti ve doğru yolu bulmaları için rehber olarak peygamberler göndermiştir. Peygamberler, Allah tarafından mûcizelerle kuvvetlendirilmişler; Hz. Allâh’ın izni ile onların elinde birçok hârikulâde şeyler meydana gelmiştir.
İlk insan ve ilk peygamber Âdem Aleyhisselâm’dır. Yaratılışı îtibâriyle üstün bir varlık olan insanın, aslı, bazı kimselerin iddiâ ettiği gibi maymun değil; yine insandır. Esâsen “İnsanın aslı maymundur” diyenlerin bu bâtıl iddiâsını, asrımızın inkişâf eden ilmi ve fenni kökünden çürütmüştür. Hiç şüphesiz bilinmelidir ki, bizim aslımız maymun değil; Cennetten gelme ve tertemiz Hazret-i Âdem ile Hazret-i Havvâ’dır.
Peygamberlerin sıfatları: Peygamberler hakkında bilinmesi vâcip ve zarûrî olan sıfatlar beştir.
1- Sıdk: Peygamberler doğrudurlar. Aslâ yalan söylemezler.
2- Emânet: Emîndirler. Her hususta kendilerine güvenilir.
3- Tebliğ: Allâhü Teâlâ’nın emir ve yasaklarını hiç noksansız ve çekinmeden tebliğ ederler.
4- Fetânet: Son derece akıllı ve zekîdirler.
5- Ismet: Masumdurlar; günah işlemekten uzaktırlar. Peygamberimiz Muhammed Mustafâ’nın (s.a.v.) diğer peygamberlerden ayrı beş vasfı daha vardır. Bunlar şunlardır:
1- Bütün peygamberlerden efdaldir (üstündür).
2- Bütün insanlara ve cinlere gönderilmiştir.
3- Hâtemü’l-Enbiyâ; peygamberler silsilesinin son halkası, yani son peygamberdir. Ondan sonra peygamber gelmeyecektir.
4- Bütün âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir.
5- Şerîatı, kıyâmete kadar devam edecektir.
(Muhtasar İlmihal, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   17  Receb  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder