30 Nisan 2018 Pazartesi

SAĞLIĞIMIZIN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا تَرَكَ عَبْدٌ شَيْئًا لِلهِ إِلَّا عَوَّضَهُ اللهُ مَا هُوَ خَيْرٌ مِنْهُ فِي دِينِهِ وَدُنْيَاهُ. (كنز)
رسول الله أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر     ."بر قول بر شىء صرف الله إيجن ترك أدرسه ، الله تعالى اونه دينى و دنياسى حصوصنده اون دان دها خيرلسنى محقق إحسان بويورور  ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Bir kul bir şeyi sırf Allah için terk ederse, Allâhü Teâlâ ona dîni ve dünyâsı hususunda ondan daha hayırlısını muhakkak ihsan buyurur.” (Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   11  Şaban  1439  Fazilet Takvimi 

SAĞLIĞIMIZIN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ
 
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İki nîmet var ki, insanların ekserisi onda aldanmıştır: Sıhhat ve boş vakit.” (Sahîh-i Buhârî)
Sağlıklı yaşamak, Allâh’ın kullarına en büyük ihsanıdır. Ne yazık ki insanlardan pek çoğu bunların kıymetini bilmiyorlar. Her işin başı sağlıktır. Sağlık ile her iş olur, biter, yoluna girer.
Sağlam olan bir insan Rabb’ine hakkıyla kulluk ettiğinden dînini de kazanmış olur. Dünyada insanların çoğu sağlığının kıymetini bilemedikleri için hasta düşmektedir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri: “Bedeni sıhhatli, âilesi hakkında düşman korkusundan emîn, günlük yiyeceği önünde olarak sabahlayan kişi sanki bütün dünya kendisine verilmiş gibidir.” buyurmuştur. Bu da sağlığın her şeyin başı ve dünya kadar kıymetli olduğuna işârettir.
Yine Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): “Allâhü Teâlâ’dan af ve âfiyet (sağlık) isteyiniz. Çünkü hiçbir kimseye yakînden (hakîki îmandan) sonra âfiyetten daha hayırlı bir şey verilmemiştir.” buyurmuştur. (Sünen-i Tirmizî)
Hekimlik, dünyada sağ ve sağlıklı kalmak için insana ne gerekli ise bildirir ve bunlarla beraber hasta olduğunda da tedavi etmeye uğraşır. İşte bunun içindir ki hekimlik her yerde mühim görülmektedir. İmâm-ı Şâfiî (rahmetullahi aleyh): “Bilinecek, öğrenilecek ilimler ikidir. Biri hekimlik üzerine bilgiler ve biri de din üzerine olan bilgilerdir.” buyurmuşlardır.
“Hastalandığında kendini hekime göstermek iyidir. Daha iyisi sağlam iken kendine bakmak, hasta olmamaktır.” denilmiştir.
Allâhü Teâlâ bir âyet-i kerîmesinde (meâlen) şöyle buyurmuştur: “...Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz. Şüphe yok ki, o (Allah) isrâf edenleri sevmez.” (A’raf sûresi, âyet 31) Evet, insan diri oldukça yer, içer, yürür, gezer. Yaşamak için yememek, içmemek elde değildir. Şu kadar var ki, yaşayacak kadar yemeli, dünyada sadece yemek için yaşamamalıdır.
Hicrî:   11  Şaban  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder