5 Nisan 2018 Perşembe

KURTULUŞA VE HELÂKA GÖTÜREN SIFATLAR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اِتَّقُوا الظُّلْمَ فَإِنَّ الظُّلْمَ ظُلُمَاتٌ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَاتَّقُوا الشُّحَّ فَإِنَّ الشُّحَّ أَهْلَكَ مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ حَمَلَهُمْ عَلَى أَنْ سَفَكُوا دِمَاءَهُمْ وَاسْتَحَلُّوا مَحَارِمَهُمْ. (م)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ." ظلم دن قاجننز . محقق ظُلُمْ  قيامت كونون ده قارانلقلردر . جمريلكدن ده قاجننز جونكى جمريليك سزدن اؤنجه كيلرى هلاك أتدى . اونلرى بربرلرينيك قانلرنى آقطمايه و حراملرى هلال كورميه سوك أتدى  ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Zulümden kaçınınız. Muhakkak zulüm kıyâmet gününde karanlıklardır. Cimrilikten de kaçınınız. Çünkü cimrilik sizden öncekileri helâk etti. Onları birbirlerinin kanlarını akıtmaya ve haramları helal görmeye sevk etti.” 
(Sahîh-i Müslim)
Hicrî:   19  Receb  1439  Fazilet Takvimi 

KURTULUŞA VE HELÂKA GÖTÜREN SIFATLAR

 
Her Müslüman’ın kendisini helâk edecek isyan ve günah olan bütün fiiller ile, kurtuluşa götürecek sıfatları, itâatleri bildiren şeyleri öğrenmesi lâzımdır. Sabah ve akşam her gün kendisini yoklayarak bu sıfat ve fiillerden hangisinin kendisinde bulunduğunu görmesi gerekir.
Mü’min kimse helâk edici şu on sıfattan kaçındığı takdirde diğerlerinden de emin olur: Cimrilik, kibir, kendini beğenme, riyâ, haset (çekememe), aşırı öfke, yemeğe aşırı düşkünlük, şehvete düşkünlük, mal ve makam sevgisi.
Kurtuluşa vesile olan şu on sıfata sâhip olduğu zaman da diğer güzel sıfatları kendisine celb eder: İşlediği günahlardan pişman olmak, belâya sabretmek, kazâya (Allâhü Teâlâ’nın takdirine) rızâ göstermek, nîmetlere şükretmek, korku ve ümit arasında olmak, dünyaya karşı zühd ve takvâlı olmak, amellerde ihlâslı, halk arasında güzel ahlâklı olmak, dâima Allâhü Teâlâ’ya muhabbet beslemek ve O’na karşı huşû’ içinde bulunmak.
Kul kavuştuğu her güzel bir haslet ve kurtulduğu bir fenâlıktan dolayı Cenâb-ı Hakk’a şükretmelidir. Zîrâ bunlar ancak Allâhü Teâlâ’nın muvaffak kılması ve yardımı ile mümkün olur. İnsanın en küçük rezil bir sıfattan bile tek başına kurtulmaya gücü yetmez.
Bir mü’min; şüpheli şeyler yemek, lisânını gıybet, nemîme (laf taşıma), riyâ, kendini övmek, düşmanlarına nefrette ileriye gitmek, olmadığı hâlde velîlik taslamak, iyiyi emredip kötüden men etmeyi terk etmek, yağcılık yapmak gibi kötü görülen sıfatlardan uzak durmalıdır. (Mecâlis-i Hayriyye)
İmâm-ı Rabbânî (Kuddise Sirruh) Hazretleri şöyle buyurdular: “İşin özü kalptedir. Eğer kalp Allâhü Teâlâ’dan başkasına aldanmış ve bağlı olursa o kalp harâb olmuş ve hayırdan uzak kalmış demektir. Sırf sûrî ameller ve emredilen ibâdetleri işlemekle bir şey hâsıl olmaz. Elbette kalbi, Allâhü Teâlâ’dan başka şeylere iltifattan selâmette kılarak dînimizin emretmiş olduğu bedene bağlı olan sâlih amelleri işlemeye devam etmek gerekir. Sâlih amel işlemeksizin de kalbin temiz olduğunu iddiâ etmek bâtıldır. Zîrâ bu dünyada beden olmadan rûhun varlığı düşünülemediği gibi sâlih amel olmadan da kalbin selâmetini düşünmek imkansızdır.” 
(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c. 1/m.39)
Hicrî:   19  Receb  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder