30 Nisan 2018 Pazartesi

RESÛL-İ EKREM EFENDİMİZİN HADÎS-İ ŞERÎFLERİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ كَذِبَ عَلَيَّ مُتَعَمِّدًا فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنَ النَّارِ. (طس)
رسول الله أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر     ."كيم بانه بلرك يالان ( بر سوز ) إسناد أدرسه جهنم ده كى يرينه حاضرلانسيك  ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim bana bilerek yalan (bir söz) isnâd ederse cehennemdeki yerine hazırlansın.” 
(Taberânî, el-Mu’cemu’l-Evsat)
Hicrî:   10  Şaban  1439  Fazilet Takvimi 

RESÛL-İ EKREM EFENDİMİZİN HADÎS-İ ŞERÎFLERİ

Resûl-i Ekrem (sallallâhu aleyhi ve sellem) Efendimizin hadîs-i şerîflerinin menba’ı Kur’ân-ı Kerîm âyetleridir. Peygamber Efendimizin, bütün sözleri ve işleri Kur’ân’ın beyânına mutâbık olurdu. Saîd İbn-i Cübeyr Hazretleri diyor ki:
“Bana Resûlullah’tan ulaşan her hadîsin doğruluğunu isbât eden şeyi Kitâbullah’da muhakkak bulmuşumdur. Zâten mübârek hadîsler ile amelin lüzûmunu emreden de yine Kur’an-ı Kerîm’dir. ‘…Bir de peygamber size her ne emir verirse tutun, nehiy ettiğinden de sakının ve Allah’tan korkun, çünkü Allâh’ın azâbı çetindir.” meâlindeki Haşr Sûresi’nin 7. âyet-i kerîmesi buna şâhittir.
Ehl-i kitap denilen Yahûdiler ile Hıristiyanların kendi Peygamberlerine birtakım asılsız sözleri, işleri isnatta bulundukları görüldüğünden bir gün Resûl-i Ekrem Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) minbere çıkarak Ashâb-ı Kirâmına şöyle hitâb etmiş:
“Her kim benim nâmıma yalan yere kasten hadîs uydurursa cehennemdeki yerine hazırlansın.” (Büyük Tefsir Tarihi)
İPEK BÖCEĞİNDEN ALINACAK İBRET
Evliyâdan Ebû Tâlib el-Mekkî (rahmetullâhi aleyh) Kûtü’l-Kulûb isimli kitâbında şöyle buyurmuştur:
“Bazı hikmet sâhipleri, insanoğlunu ipek böceğine benzetmişlerdir. İpek böceği, çıkış yeri kalmayıncaya kadar ipeği kendi üzerine örer durur. Örmeyi tamamlayınca çıkmak ister, ancak dokuduğuna zarar vermesin diye öldürülür, ipeği başkasına kalır.
İpek böceğinin hâli; âilesi ve malı yolunda ömrünü tüketip de malları vârislerine kalan cahil kazanç sahiplerininin hâline benzer. Eğer vârisleri malı Allâh’a itâatte ve hayır yolunda harcarlarsa malın hayrı onlara, hesâbı ise kendisine âit olur.
Eğer onunla Allâh’a isyânda bulunurlarsa günahta onlara ortak olur. Hangisi daha zararlıdır; insanın ömrünü başkası için harcaması mı, yoksa malının sevâbını başkasının mîzânında görmesi mi?”
Hicrî:   10  Şaban  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder