14 Nisan 2018 Cumartesi

DÜNYA HIRSININ EBEDÎ ZARARLARI



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: يَهْرَمُ ابْنُ آدَمَ وَتَشِبُّ مِنْهُ اثْنَتَانِ اَلْحِرْصُ عَلَى الْمَالِ وَالْحِرْصُ عَلَى الْعُمُرِ. (م)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر   ." إنسان إختيارلر ، فقط اونده إيكى شى كنجلشر . بونلر ، مال ( قازانما ) حرصى و ( اوزون ) ياشامه حرصى در ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İnsan ihtiyarlar, fakat onda iki şey gençleşir. Bunlar, mal (kazanma) hırsı ve (uzun) yaşama hırsıdır.” 
(Sahîh-i Müslim)
Hicrî:   27  Receb  1439  Fazilet Takvimi 

DÜNYA HIRSININ EBEDÎ ZARARLARI

İmam Gazâlî Hazretleri şöyle buyurdu:
Dünyada uzun yaşama hırsından uzak durmalısın. Aksi hâlde şu dört şey ortaya çıkar:
Birincisi, nasıl olsa önümde daha çok zaman var, sonra yaparım deyip ibâdetleri terk eder ve kulluk vazîfelerinde tembellik gösterirsin.
İkincisi önümde vakit var, yaşım da genç sonra tevbe ederim. Hem ne zaman istesem tevbe edebilirim deyip tevbeyi terk eder, sonraya bırakırsın. Hâlbuki ecel bir gün ansızın gelir, tevbeye ve sâlih amel işlemeye fırsat kalmaz.
Üçüncüsü yaşım ilerleyince fakir, parasız kalmaktan korkuyorum. Belki çalışmaya da gücüm yetmeyecek. Hastalığımda, yaşlılığımda, fakirliğimde bana para lâzım olacak, dersin. Bu kış ne yiyeceğim, ne giyeceğim hiçbir şeyim yok gibi sözlerle dünyaya rağbete, para ve mal biriktirmeye karşı hırsın artar; rızık endişesine düşersin.
Dördüncüsü uzun yaşama hırsından dolayı ölümü ve kabir hayatını hiç hatırlamaz, âhireti unutursun ki bu da kalbinin katılaşmasına sebeb olur. (el-İsti’dât lil-mevti, İmam Gazâlî)
MÜNÂKAŞAYI TERKETMELİDİR
Lokmân hakîm oğluna şöyle nasîhat etti:
“Lisânına sâhip olmayan pişman olur. Çok münâkaşa eden fenâ sözler işitir.
Kötü işlerin yapıldığı yerlere giden töhmet altında kalır.
Ey oğul! Âlimlerle münâkaşa etme, başına cezâ gelir. Münâkaşa kalbi katılaştırır, kin ve nefrete sebep olur.
Bir adamı kendini beğenmiş, çok laf söyler ve herkesle münâkaşa eder görürsen bil ki o adamın helâkine başka sebep aramana gerek yoktur.
Hikmet sâhibi bir zât bir yerden geçerken oradakiler ona kötü sözler söylediler. O ise güzel sözler söyledi. Sebebi sorulunca da “Herkes yanında ne varsa onu dağıtır” dedi.
Hicrî:   27  Receb  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder