2 Nisan 2018 Pazartesi

PEYGAMBER EFENDİMİZİN BİR HUTBESİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: عَلَيْكُمْ بِقِيَامِ اللَّيْلِ فَإِنَّهُ دَأْبُ الصَّالِحِينَ قَبْلَكُمْ وَإِنَّ قِيَامَ اللَّيْلِ قُرْبَةٌ إِلَى اللهِ وَمَنْهَاةٌ عَنِ الْإِثْمِ وَتَكْفِيرٌ لِلسَّيِّئَاتِ وَمَطْرَدَةٌ لِلدَّاءِ عَنِ الْجَسَدِ. (ت)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."  كجه عبادتنه دوام أتمنزى تاوصيه أده رم . زيرى بو سزدن اؤنجكى صالحلريك عادتى در . و محقق كجه عبادتى اللهه ياقلاشتيرير ، كوناحلردان اوزاقلاشتيرير و كوناحلره كفارت ، بَدَندكى حاصطه لقلره ده شفادر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Gece ibâdetine devam etmenizi tavsiye ederim. Zîrâ bu sizden önceki sâlihlerin âdetidir. Ve muhakkak gece ibâdeti Allâh’a yaklaştırır, günahlardan uzaklaştırır ve günahlara keffâret, bedendeki hastalıklara da şifâdır.” 
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   15  Receb  1439  Fazilet Takvimi 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN BİR HUTBESİ

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) bir hutbesinde buyurdular ki: “Ey insanlar, günler geçiyor, ömürler tükeniyor, bedenler eskiyor. Ve muhakkak gece ve gündüz, okların hedeflerine koşuştuğu gibi koşuşuyor. Uzakları yaklaştırıp her yeniyi eskitiyor. Ey Allâh’ın kulları şu sözlerimde nefsin arzu ve isteklerinden alıkoyacak, sâlih amellere rağbet ettirecek (nasîhatler) vardır.”

Ensâr’dan bir zât Resûlullah Efendimize (s.a.v): “İnsanların en akıllısı kimdir?” diye sorması üzerine “Ölümü en çok hatırlayan ve ona en iyi şekilde hazırlanan kimselerdir. İşte bu kimseler dünya şerefi ve âhiret kerâmetlerine nâil olarak bu dünyadan giderler.” buyurdular. 
(Edebü’d-Dünyâ ve’d-Din)
TEHECCÜD NAMAZI
İmâm-ı Rabbânî Hazretleri buyurdu ki:

“… Teheccüd namazı bu yolun (Tarîkat-ı Nakşibendiyye’nin) zarûriyyâtındandır. Bir zarûret olmadıkça terk etmemeye gayret etmek lâzımdır. Buna devam etmek ilk zamanlarda zor olursa ve uyanmak da kolay olmazsa o zaman, teheccüd vaktinde uyandırmak üzere hizmetçilerden birkaç kişi vazîfelendirilmelidir. Bunlar kişinin tercihine bırakmadan ve uyuyakalmalarına fırsat vermeden uyandırmalıdır. Buna alıştıktan sonra zorlanmaya ve çok gayrete ihtiyaç yoktur.
Gecenin sonunda uyanabilmek (o vakti ihyâ edebilmek) için, yatsı namazını kılıp faydasız şeylerle meşgul olmadan gecenin evvelinde hemen uyumak lâzımdır.

Teheccüd vaktinde, istiğfar ve tevbe etmek, iltica ve tazarrûda bulunmak, isyan ve günahlarını hatırlamak, noksanlarını, ayıplarını hatırlamak, âhiret azâbından ve ebedî azâbdan korkmak ganîmet bilinmelidir.

Allâhü Teâlâ’dan af ve mağfiret istemeli ve yüz defa “Estağfirullâhe’l-azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûm ve etûbü ileyhi sübhânehû” duâsını kalbine müteveccih olduğu halde diliyle söylemelidir. 
(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c 3 / m. 17)
Hicrî:   15  Receb  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder