5 Eylül 2024 Perşembe

EN HAYIRLINIZ, KUR’ÂN’I ÖĞRENİP ÖĞRETENİNİZDİR


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : خَيْرُكُمْ مَنْ تَعَلَّمَ الْقُرْآنَ وَعَلَّمَهُ. (خ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : سزيك أك خيرلنز ، قرآن كريمى أؤكرنن و أؤكرتنزدر . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Sizin en hayırlınız, Kur’ân-ı Kerîm’i öğrenen ve öğreteninizdir.”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:    01  Rebîulevvel  1446  Fazilet Takvim

 

EN HAYIRLINIZ, KUR’ÂN’I ÖĞRENİP ÖĞRETENİNİZDİR

 

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:

“Çocuklarınızı şu üç haslet üzere yetiştiriniz:

Peygamberinizi sevmek, onun Ehl-i Beyt’ini sevmek ve Kur’ân-ı Kerîm okumak. Çünkü Kur’ân-ı Kerîm’i öğrenen, öğreten ve onunla amel edenler, hiçbir gölgenin bulunmadığı kıyamet gününde, peygamberleri ve güzîde kullarıyla beraber Allâh’ın (Arş’ının) gölgesindedirler.”

“Sadece şu iki sınıf kimseye gıpta edilir: Bir kimse ki, Allâhü Teâlâ, ona Kur’ân-ı Kerîm ilmi vermiş, o da geceler ve gündüzler boyunca onunla meşgul olmaktadır. Diğeri de Allâhü Teâlâ’nın kendisine mal ihsan ettiği bir kimsedir ki geceler ve gündüzler boyunca ondan sadaka verir durur.”

 

KANÛNÎ SULTAN SÜLEYMAN’IN KANUNNAMELERİ

 

Osmanlı devlet adamlarından Sava Paşa şöyle söylemiştir:

Osmanlılar, en büyük kanun tesis edicilerden birisi olan Sultan Süleyman gibi bir padişaha sahip bulunmakla gerçekten iftihar edebilirler. Osmanlıların, Şark’ta “Kanûnî”, Garp’ta “Muhteşem” namı ile yâd olunan bu padişahı, hukukun ihtiyaçlara ve zaman ile çevreye intibakı (uygunluğu) husûsundaki mesailere bizzât riyâset etmiştir. Bu kanunları tanzim eden heyetin reîsi Şeyhülislâm Ebussuûd Efendi, imparatorluğun dört bir tarafından gelen ve hepsi yeni suâlleri ihtiva eden bilumum müşkillere, fetvaları ile cevap vermiş ve bütün bu müşkilleri halleylemiştir. Bu mesai, Kanûnî Sultan Süleyman Han ve Şeyhülislâm Ebussuûd Efendi için medâr-ı iftihardır.

Sultan Süleyman Han, şüphesiz ki büyük bir fâtihtir. Aynı zamanda asrını tezyin eden birçok sanat şâheseri de bırakmıştır. Fakat kendinden sonrakilere yâdigâr ettiği en büyük eser, “Kanunnâme”si ile hâlâ ismiyle anılan caminin yanında mevcut bulunan Dâru’l-Fünûn’dur. Umumî hayatında bütün hükümdârların takip etmesi lâzım gelen en yüksek zirveye eriştiği inkâr olunamaz. Nitekim Sultan Süleyman Han’ın eserleri bir sıraya konulursa “En alt katta muharebeleri, onun üzerinde bıraktığı şâheserler, en üstte ise kurmuş olduğu ilmî ve hukukî müesseseler gelir.” denilmiştir.

Hicrî:    01 Rebîulevvel  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder