قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ دَوَاءٌ مِنْ تِسْعَةٍ وَتِسْعِينَ دَاءً أَيْسَرُهَا الْهَمُّ. (طس)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : ‘‘ لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهْ ’’ ( دمك ) ، أك حفيفى غام ( دينى و دنيوى صقنطى ) اولمق أؤزر دوقسان دوقوز حصطليغه شفادر . "
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh’ (demek), en hafifi gam (dînî ve dünyevî sıkıntı) olmak üzere doksan dokuz hastalığa şifâdır.”
(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)
Hicrî: 22 Rebîulevvel 1446 Fazilet Takvim
GÜNAH İŞLEMENİN BAZI ZARARLARI
İsyan ve günahların birçok zararı olup bazıları şunlardır:
- İlimden mahrum eyler. İlim bir nurdur, Hak Celle ve Alâ Hazretleri kulunun kalbine, o nuru yerleştirir. Masiyet ise o nuru söndürür. Masiyet ehlinin gördüğü ve işittiği hatırında kalmaz. İmâm Şâfiî (rah.) Hazretleri şöyle buyurmuştur:
Ezberimin zayıflığından hocam Veki’ rahmetullâhi aleyh’e şikâyet ettim. O da beni günahları terke irşâd eyledi ve dedi ki: “Bilmiş ol ki ilim bir nurdur. Hak Teâlâ Hazretlerinin nuru ise günahkâr kimseye verilmez.”
- İlimden mahrum olduğu gibi rızık bereketinden dahi mahrum olur. Nitekim hadîs-i şerifte, “Hiç şüphesiz ki kul, işlediği günah sebebiyle (bol) rızıktan mahrum bırakılır.” buyurulmuştur.
- Günahkâr kul, Allâhü Teâlâ’nın rahmetinden mahrum kalır.
- İşleri zorlaşır, muvaffak olamaz. Neye girişse sonunu getiremez.
- Kalbi zulmetlerle dolu olur. Gittikçe bidat ve dalâlete düşer.
- Zayıf kalpli olur. Allâhü Teâlâ’ya itaatten mahrum kalır. Ömürleri bereketsiz olur. Hak Teâlâ Hazretlerinden yüz çevirip isyan ve günahlarla meşgul olunca hayatının günleri zâyi olur, bereketi kalmaz.
- İsyankâr olan ve günah işleyen kimse halk arasında hakir görülür. Masiyet, akıl nurunu söndürdüğü için aklı fâsid olur.
- Kişinin saadet ve nimetini zâyi eder. “Ve size musîbetten her ne şey isabet ederse kendi ellerinizin kazandığı şey sebebiyledir.” meâlindeki, Şûrâ Sûresi’nin 30. âyet-i kerîmesinin muktezâsınca kişiye her bela ve musibet, kendi yaptığı şey sebebi ile gelir.
- Binâenaleyh kişi, saadet ve nimet içinde iken kadrini kıymetini bilip şükrünü îfâ ederek o nimetin devamlı olmasını talep etmeli, isyan ve günahlardan kaçınmalıdır.
Hicrî: 22 Rebîulevvel 1446 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder