6 Eylül 2024 Cuma

LOKMAN ALEYHİSSELÂM’IN OĞLUNA NASİHATLERİ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَتَمُّكُمْ عَقْلًا أَشَدُّكُمْ لِلّٰهِ خَوْفًا وَأَحْسَنُكُمْ فِيمَا أَمَرَ بِهِ وَنَهَى عَنْهُ نَظَرًا وَإِنْ كَانَ أَقَلَّكُمْ تَطَوُّعًا. (الحارث)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : سزيك عقلجه أك مكمل اولاننز ، الله تعالى ، دان أك زياده قورقاننز و هر نه قدار نافله عبادتلرى سزدن آز ده اولسه – الله تعالى ، نيك أمرأتديكى و نهيتديكى حصوصلرده أك دقتلى اولاننزدر . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Sizin akılca en mükemmel olanınız, Allâhü Teâlâ’dan en ziyade korkanınız ve -her ne kadar nafile ibadetleri sizden az da olsa- Allâhü Teâlâ’nın emrettiği ve nehyettiği husûslarda en dikkatli olanınızdır.”

                                                                      (Müsnedü’l-Hâris)                                                                      

Hicrî:    02  Rebîulevvel  1446  Fazilet Takvim

 

LOKMAN ALEYHİSSELÂM’IN OĞLUNA NASİHATLERİ

 

“Allâhü Teâlâ’dan kork. Kalbin günahlarla dolu olduğu hâlde sırf insanlar sana hürmet etsinler diye zâhirde Allâhü Teâlâ’dan korkuyormuş gibi görünüp de riyakârlık etme.”

“Muhakkak Allâhü Teâlâ hikmeti, onu kabule ehil olan zâtların kalplerine koyar. Onlar, ancak Allâhü Teâlâ’nın kendilerine ilham ettiği şeyi konuşurlar.”

“Ey oğlum! Allâhü Teâlâ’ya itâati kendine ticaret edinirsen sermayen olmasa da kâr edersin.”

“Ey oğlum! Ben, sükût etmekten hiçbir zaman pişman olmadım. Her ne kadar konuşmak gümüş ise de, sükût etmek altındır.”

“Sen, kötülükten uzak dur ki kötülük de senden uzak dursun. Çünkü kötülük, kötülüğe sebep olur.”

“Ey oğlum! Dünya hırsından sakın. Çünkü dünya hırsı, akrabaları birbirinden uzaklaştırır. Sevinç ve sürûru yok ettiği gibi hikmeti de yok eder.”

“Ey oğlum! Öfkene yenilmekten sakın. Çünkü öfke, hikmet ehli kimsenin kalbini dahi harap eder.”

“Ey oğlum! Sözün tatlı, yüzün güleç olsun. Böyle yaparsan insanlar seni, kendilerine ihsan ve hediyede bulunanlardan daha çok sever.”

“Allâhü Teâlâ, insanların heves ve arzularına göre konuşan kimselerin itibar ve kuvvetini düşürür.

Bildiğin şeyle amel etmediğin müddetçe bilmediğin bir şeyi öğrenmende senin için bir hayır yoktur. Zira öyle kimse, odun toplayıp deste hâline getiren, sonra onu yüklenmeye çalışan ama kaldıramayan, bundan sonra da o desteye tekrar odun eklemeye çalışan kimseye benzer.”

Hicrî:    02 Rebîulevvel  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder