4 Haziran 2023 Pazar

ZİNADAN VE ONA SEBEP OLAN HER ŞEYDEN SAKINMAK


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ مِنْ أَشْرَاطِ السَّاعَةِ أَنْ يُرْفَعَ الْعِلْمُ وَيَثْبُتَ الْجَهْلُ وَيُشْرَبَ الْخَمْرُ وَيَظْهَرَ الزِّنَا. (ق)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  هر كيم بانه تابى اولورسه ( اويارسه ) او بندندر . هر كيم ده بنم سنتمدن يوز جويريرسه بندن دكيلدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  …Her kim bana tâbi olursa (uyarsa) o bendendir. Her kim de benim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir.”

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:  15  Zilkâde    1444  Fazilet Takvim

 

ZİNADAN VE ONA SEBEP OLAN HER ŞEYDEN SAKINMAK

 

İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri şöyle buyurmuşlardır:

Zina, dünya ve âhirette hüsrana düşüren, bütün dinlerde çirkin ve kötü kabul edilen bir fiildir. Bir hadîs-i şerîfte Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:

Ey insanlar! Zinadan sakınınız. Muhakkak zinada -üçü dünyada üçü âhirette olmak üzere- altı kötülük vardır. Dünyadaki üç kötülük; zina, insanın kıymetini, nuraniyetini, sâfiyetini giderir. Fakirlik meydana getirir. Ömürde noksanlık meydana getirir. Âhiretteki üç kötülük ise; Allâh’ın gazabıdır. Hesabının çetin olmasıdır ve kabir azâbıdır.”

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurmuştur ki: “Gözün zinası, mahremi olmayanlara bakmaktır. Ellerin zinası, mahremi olmayanlara dokunmaktır. Ayakların zinası, mahremi olmayanlara gitmektir.” Allâhü Teâlâ şöyle buyurmaktadır -mealen-: “Mümin erkeklere söyle; gözlerini (haramdan) sakınsınlar ve ırzlarını muhafaza etsinler. Bu, kendileri için daha temizdir. Her hâlde Allah, ne yaparlarsa haberdârdır. Mümin kadınlara da söyle; gözlerini sakınsınlar, ırzlarını muhafaza etsinler...” (Nûr Sûresi, âyet 30-31)

Bilinmelidir ki kalp, göze tâbidir. Göz, haramlara kapatılmadıkça kalbi muhafaza etmek zordur. Kalp meşgul oldukça da ırzını, iffetini muhafaza etmek zordur. Bu sebeple ırzı haramlardan muhafaza etmek için önce gözü haramlara kapatmak zarûrîdir.

Kur’ân-ı Kerîm’de kadınların, -kalplerinde hastalık olanların tamah edip de kötülük yapmaya yeltenmemeleri için- nâmahrem erkeklerle, günahkâr kadınlar gibi, yumuşak bir şekilde konuşmaları da yasaklanmıştır. Kötü düşünce ve arzuya düşürmeye sebep olmaktan, yapmacıklıktan uzak, vakar ve ciddiyetle dosdoğru sözler söylemeleri emredilmiştir. Aynı şekilde, erkeklerin arzularına sebep olmamak için kadınların, onların yanında ziynetlerini göstermeleri de yasaklanmıştır. Kezâ, kadınların yürürken ziynetlerini ortaya çıkarmak için ayaklarını yere vurmaları da yasaklanmıştır. Hulâsa, günaha sevk eden her şey çirkindir ve dinimizde yasaklanmıştır.”

(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c. 3, m. 41)

Hicrî:   15 Zilkâde   1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder