9 Haziran 2023 Cuma

HAZRET-İ EBÛBEKİR’İN (R.A.) FAZİLETİ


 

رَأَى رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَبَا الدَّرْدَاءِ يَمْشِي بَيْنَ يَدَيْ أَبِي بَكْرٍ الصِّدِّيقِ فَقَالَ : يَا أَبَا الدَّرْدَاءِ تَمْشِي قُدَّامَ رَجُلٍ لَمْ تَطْلُعِ الشَّمْسُ بَعْدَ النَّبِيِّينَ عَلَى رَجُلٍ أَفْضَلَ مِنْهُ. (طس)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) أبا دردانيك ( رضى الله عنه ) ، أبى بكر أس صديق ، يك ( رضى الله عنه ) أؤنوندن يورودوكونى كورنجه :  أى أبا درداء ! سن ، أؤيله بر ظاتيك أؤنوندن يورويورسون كى ؛ كونش ، نبيلردن صكره ، اوندان دها فضيلتلى بر كمسه أؤزرينه دوغمامشدر . بيوردولر . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), Ebu’d-Derdâ’nın (r.a.), Ebûbekir es-Sıddîk’ın (r.a.) önünden yürüdüğünü görünce “Ey Ebu’d-Derdâ! Sen, öyle bir zâtın önünden yürüyorsun ki; Güneş, nebîlerden sonra, ondan daha faziletli bir kimse üzerine doğmamıştır.” buyurdular.

(Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Evsat)

Hicrî:  20   Zilkâde    1444  Fazilet Takvim

 

HAZRET-İ EBÛBEKİR’İN (R.A.) FAZİLETİ

Ahkâf Sûresi’nin, 15. âyet-i kerîmesinde buyuruluyor ki:

“…Nihâyet kemâline erdiği ve kırk yaşına girdiği zaman, ‘Yâ Rab! Beni muvaffak kıl, bana ve ana babama verdiğin nimetine şükredeyim ve razı olacağın sâlih bir amel işleyeyim. Zürriyetim hakkında da benim için ıslâh nasip et. Şüphe yok ki ben, sana -günahlarımdan- tevbe ettim ve muhakkak ki ben, gerçek Müslümanlardanım’ dedi.”

İbn-i Abbâs Hazretleri, bu âyet-i kerîmenin, Hazret-i Ebûbekir (r.a.) hakkında nâzil olduğunu rivâyet etmiştir. Bu âyet-i kerîme, Hz. Ebûbekir’in (r.a.) hâlini tasvir etmiş ve onun tercüme-i hâli olmuştur.

Hz. Ebûbekir, kırk yaşına yakın bir zamanda Resûlullâh’a (s.a.v.) iman etmekle erkeklerden müminler zümresine ilk dâhil olanlardandır. Kırk yaşına bâliğ olunca Cenâb-ı Hakk’ın, kendisine ve anne babasına vermiş olduğu nimetlere ve bilhâssa İslâm nimetinin şükrünü edâya muvaffak olmasına dua etti. Hz. Ebûbekir her ne hayır murat etti ise Allâhü Teâlâ, ona yardım edip o hayırda muvaffak kıldı.

Cenâb-ı Hak, rızasına uygun amele muvaffak olmasına dair duasını kabul buyurduğundan, ilk olarak Hz. Ebûbekir (r.a.), Allah rızası için dokuz köle âzât etti. Bilâl-i Habeşî ve Âmir bin Füheyre de o kölelerdendi. Mal ve mülkünü hayra sarf etme meziyeti, herkesten çok, Hazret-i Ebûbekir’e nasip olmuştur.

Allâhü Teâlâ, onun zürriyeti hakkında yaptığı duasını da kabul buyurdu, evlatlarının hepsi iman ettiler. Anası ve babası da Müslüman oldu. Babası Ebû Kuhâfe, annesi Ümmü’l-Hayr, oğlu Abdurrahman ve onun oğlu Ebû Atîk, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sohbetiyle şereflendiler.

Hazret-i Ebûbekr’in mazhar olduğu makamlar, Ashâb-ı Kirâm’dan hiçbirine nasip olmadı. Ancak Ashâb-ı Kirâm’ın hepsi böyle ihsan ve istikamet üzere idiler. Ahkâf Sûresi’nin, 16. âyet-i kerîmesinde buna işaret buyurulmaktadır ki meâli şöyledir: “İşte bunlar, o kimselerdir ki, Cennetlikler içinde, biz, onların amellerinden en güzelini kabul edeceğiz ve günahlarını bağışlayacağız...”

Hicrî:   20   Zilkâde   1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder