قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ صَامَ أَيَّامَ الْعَشْرِ كُتِبَ لَهُ بِكُلِّ يَوْمٍ سَنَةٌ غَيْرَ يَوْمِ عَرَفَةَ فَإِنَّهُ مَنْ صَامَ يَوْمَ عَرَفَةَ كُتِبَ لَهُ صَوْمُ سَنَتَيْنِ. (كنز)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : كيم ( زالحجه نيك إلك ) اون كونى اوروج طوطارسه ، او كمسه إيجن هر بر كونه بر سنلك ( نافبله ) اوروج ثوابى يازيلر . عرفه كونى مستثنى . زيرا عرفه كونى اوروج طوطان كمسه إيجن إيكى سنلك ( نافله ) اوروج ثوابى يازيلر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Kim (Zilhicce’nin ilk) on günü oruç tutarsa, o kimse için her bir güne bir senelik (nâfile) oruç sevabı yazılır. Arefe günü müstesnâ. Zira Arefe günü oruç tutan kimse için iki senelik (nâfile) oruç sevabı yazılır.”
(Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî: 02 Zilhicce 1444 Fazilet Takvim
KURBANDA TEMİZLİK VE ETİN MUHAFAZASI
Kurban olarak hastalıksız ve sağlık kontrolleri yapılmış hayvanlar alınmalıdır. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, parçalanması, etin nakli, muhafazası ve pişirilmesinde temizliğe son derece dikkat edilmelidir.
Sakatat ile etler, aynı yerde bulundurulmamalıdır.
Kesme, yüzme ve parçalama işleri, serin yerlerde yapılmalı; kan, bağırsak vs. şeyler, gelişi güzel etrafa atılmamalı ve akarsulara dökülmemelidir.
Etler, kesildiği sıcaklıkta buzdolabına, poşet içine veya hava almayacak şekilde büyük parçalar hâlinde üst üste konulmamalıdır. Etin sıcaklığı düştükten sonra buzdolabına konulup 12 saat dinlendirilmelidir. Hemen yenilmeyecek etler bu dinlendirmeden sonra, ihtiyaca uygun miktarlarda porsiyon yapılarak derin dondurucuya konulmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir.
Et, buzdolabında 2-3 gün, kıyma ise 1 gün dayanır. Eğer hemen kullanılmayacaksa, küçük paketlerde, dondurucuda saklanmalıdır. Donmuş etler, çözülmesi için dondurucudan çıkarılıp buzdolabında bekletilmeli, kalorifer ve soba üzerinde, oda sıcaklığında veya ılık suda bekletilmemelidir.
Pişmiş etler sıcak iken derin dondurucuya konulmamalı, oda sıcaklığında 2 saatten fazla da bekletilmemelidir.
Çiğ eti hazırlamadan önce ve sonra, eller iyice yıkanıp kurulanmalıdır. Çiğ etler için kullanılan bıçak ve kesme tahtası yıkanmadan, meyve ve sebzeler için kullanılmamalıdır. Mümkünse et kesme tahtası ayrı olmalıdır.
KURBAN ETİNİN TAKSÎMİ
Kurban etinin üçe taksîmi müstehâbdır:
Üçte biri, sadaka olarak verilir. Üçte biri, akraba ve dostlara hediye edilir veya ziyafet verilir. Üçte biri de nafakaları (geçimleri), üzerine vacip olan kimselere yedirilir.
Kurban etinin bir kısmını hediye etmek veya etin tamamını bağışlamak câizdir.
Kurban kesen, ihtiyaç sahibi ise kurbanın tamamını ev halkına yedirmesi müstehâbdır ve daha faziletlidir.
Hicrî: 02 Zilhicce 1444 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder