قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَا مِنْ عَبْدٍ يُوَجِّهُ بِأُضْحِيَّتِهِ إِلَى الْقِبْلَةِ إِلَّا كَانَ دَمُهَا وَقَرْنُهَا وَصُوفُهَا حَسَنَاتٍ مُحْضَرَاتٍ فِي مِيزَانِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ. (كنز)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بر قل ، قرباننى كسمك أؤزه ره قبليه دوغرى ياطرديغنده محقق او قربانيك قانى ، بوينوزى و يونى ، قيامت كونى ميزاننده حظر بولاجاغى ثوابلر اولور . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Bir kul, kurbanını kesmek üzere kıbleye doğru yatırdığında muhakkak o kurbanının kanı, boynuzu ve yünü, kıyamet günü mîzânında hazır bulacağı sevaplar olur.”
(Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî: 05 Zilhicce 1444 Fazilet Takvim
KURBAN NASIL KESİLİR?
Kurban kesmeye şöyle niyet edilir:
“Yâ Rabbi! Şu vücudum sana karşı o kadar hata ve isyan etti ki affedilebilmem için bu vücudu sana kurban etmem lâzım. Fakat sen, insan kurban etmeyi haram kıldığından, vücuduma bedel olarak bu hayvanı kesiyorum, kabul eyle.”
Besmele-i şerîfe ile; “İnnî veccehtü vechiye lillezî fetara’s-semâvâti ve’l-arda hanîfen ve mâ ene mine’l-müşrikîn” ve
“Allâhümme hâzâ minke ve leke. Allâhümme inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi Rabbi’l-âlemîn, lâ şerîke leh, ve bizâlike ümirtü ve ene evvelü’l-müslimîn” dualarını okuduktan sonra;
“Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd, Bismillâhi Allâhü ekber.” deyip hemen kesilir.
Kurbanın;
1) Nefes borusu,
2) Yemek borusu,
3 - 4) İki şah damarı, kesilir.
Bu dördünü kesmek sünnettir. Bunlardan en az üçünü kesse helâl olur.
Canı çıkıncaya kadar rahat nefes alabilmesi için nefes borusunun sıkışmaması ve içeri kaçmaması sağlanır.
Deveyi gerdanından; koyun, keçi ve sığırı, çene ile göğüs arasından (boğazından) kesmek sünnettir.
Deve, ayakta kesilir.
Eğer hayvan kaçarsa veya insana hücum ederse yahut kuyuya düşüp de boynundan kesmek mümkün olmazsa, kesilmesi niyetiyle “Bismillâhi Allâhü ekber” diyerek, bir bıçakla veya kesici bir şeyle (herhangi bir yerinden) yaralamak sûretiyle öldürülse helâl olur.
Hicrî: 05 Zilhicce 1444 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder