قَالَ اللهُ تَعَالَى : ... (لَنْ يَنَالَ اللّٰهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَٓاؤُهَا وَلٰكِنْ يَنَالُهُ التَّقْوٰى مِنْكُمْ كَذٰلِكَ سَخَّرَهَا لَكُمْ لِتُكَبِّرُوا اللّٰهَ عَلٰى مَا هَدٰيكُمْ...) [سورة الحج: آية: ۳٧]
الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : ألبتده اونون ( قربانيك ) أتلرى ده قانلاريده اللهه اولاشماز . ولاكن او نه ، سزيك تقوى نيز اولاشاجقدر . بويلجه او ( قربا ) نلرى سزه مصحر قلدى ( اونلارى كسميه سزلرى مقتدر قلدى ) كى سزه يولونى كوسترديكندن دولاي اللهه تكبرده بولوناسنز . "
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen “ Elbette onun (kurbanın) etleri de kanları da Allâh’a ulaşmaz. Velâkin O’na, sizin takvânız ulaşacaktır. Böylece o(kurba)nları size müsahhar kıldı (onları kesmeye sizleri muktedir kıldı) ki size yolunu gösterdiğinden dolayı Allâh’a tekbirde bulunasınız...”
(Hac Sûresi, âyet 37)
Hicrî: 03 Zilhicce 1444 Fazilet Takvim
KURBANIN BAZI HİKMETLERİ
Etinin yenilmesi câiz olan hayvanlar, Allâh’ın ismi zikredilerek (Bismillâhi Allâhü Ekber, denilerek) kesilirse etinin yenilmesi helâl olur. Boğazından kesilmek sûretiyle de necis (pis) olan kanından temizlenmiş olur.
Kurban, Allâhü Teâlâ’nın, kullarına ziyafetidir. Kurban kesmek, Allâhü Teâlâ yolunda bir fedâkârlıktır ve O’nun verdiği nimetlere bir şükürdür. Ayrıca sevap kazanmaya ve Allâh’a yakınlığa vesiledir, belalara karşı da bir kalkandır.
Dünyanın her tarafında her gün yüz binlerce hayvan kesiliyor. Fakat bunlardan yalnız maddî imkânı olanlar istifade edebiliyor. Bayramda kurban edilen hayvanların etlerinden ise fakirler de istifade etmektedir. Şahsın menfaati yerine de cemiyet menfaati gözetiliyor. Kurban kesmek, İslâm’ın insanî ve ictimâî büyük bir fedâkârlığıdır.
Kurban Bayramı, kesilen hayvan sayısını çok artırmış olmaz. Çünkü kasaplar, Kurban Bayramı günlerinde et satamayacağından, kesecekleri hayvan sayısı azalır.
Kendi zevkleri için her gün on binlerce hayvanın kesilmesini çok görmeyenlerin, senede bir kere Allah için ve insanların da faydasına olan kurban kesilmesini çok görmeleri insaflı bir tavır değildir.
Hulâsa kurban; dînî, ahlâkî, ictimâî birtakım hikmetler ve maslahatlar için emredilmiştir.
ŞEYHÜLİSLAM İBN-İ KEMÂL’DEN BEYİTLER:
Hemîşe çok yanılır söyleyen çok (Hemîşe: Dâimâ)
Ki söyler bulduğun, dilde kemik yok.
Kıl iyilik suya at, bile balık
Balık bilmezse bilir ânı Hâlık.
Ululuk kişiye Hak’tan atâdur, (Ata: Bağış)
Küçük görmek uluları, hatâdur.
Kişinün kadri, eldeyken bilinmez,
Yerinde gevhere rağbet kılınmaz. (Gevher: Mücevher)
Kuru yaş ile âdem baş olmaz,
Kişiden iş sorulur yaş sorulmaz.
Hicrî: 03 Zilhicce 1444 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder