5 Haziran 2023 Pazartesi

ŞÜKÜR, NİMETİN ARTMASINA VESİLEDİR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَوْ أَنَّ الدُّنْيَا كُلَّهَا بِحَذَافِيرِهَا بِيَدِ رَجُلٍ مِنْ أُمَّتِي ثُمَّ قَالَ: اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ لَكَانَ الْحَمْدُ لِلّٰهِ أَفْضَلَ مِنْ ذٰلِكَ كُلِّهِ. (الجامع الصغير)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  دنيا و إيجندكيلريك تمامى ، أمتمدن بر كمسنيك ألنده اولسه ، صوكره او ( شكر إيجن ) ’ ألحمدلله ‘ دسه ، ’ ألحمدلله ‘ سوزى ألبتده بونلاريك تمامندان دها فضيلتلى اولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Dünya ve içindekilerin tamamı, ümmetimden bir kimsenin elinde olsa, sonra o (şükür için) ‘Elhamdülillâh’ dese, ‘Elhamdülillâh’ sözü elbette bunların tamamından daha faziletli olur.”

(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Hicrî:  16  Zilkâde    1444  Fazilet Takvim

 

ŞÜKÜR, NİMETİN ARTMASINA VESİLEDİR

 

Allâhü Teâlâ, İbrahim Sûresi’nin 7. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurmuştur -meâlen-: “Ve düşünün ki Rabb’iniz şöyle ilan buyurdu: Eğer siz şükrederseniz elbette size (nimetimi) artırırım…”

Ebû Abdullah el-Hâris er-Râzî rahimehullâh’tan şöyle rivâyet olunmuştur:

Allâhü Teâlâ, peygamberlerinden birisine şöyle vahyetmiştir: “Ben, falan kulumun ömrünün yarısının fakirlik, diğer yarısının da zenginlikle geçmesini takdir ettim. Kendisine sor, hangisini isterse onu önce vereyim.”

O peygamber de o zâtı çağırıp gelen vahyi kendisine haber verdi. O zât da “Ailemle istişare ettikten sonra size haber vereyim.” dedi. Ailesinin yanına dönüp haberi verdiği vakit hanımı, “Zenginliğin fakirlikten önce olmasını isteyelim.” dedi. Adam, “Zenginlikten sonra fakirlik zor olacaktır. Fakirlikten sonra zenginlik ise pek güzel, tatlı olur.” dedi. Hanımı, ısrar edince o zât da peygamberine gidip, ömrünün ilk yarısının zenginlik ile geçmesini arzu ettiğini bildirdi.

Allâhü Teâlâ, onların dünyevî imkânlarını genişletti ve onlara zenginlik kapılarını açıverdi. Hanımı, “Eğer bu zenginlik nimetinin elinden gitmesini istemiyorsan, o nimetlerin şükrünü eda et ve insanlara karşı cömert ol.” dedi. Adam da öyle yaptı. Mesela ne zaman kendisine bir elbise alacak olsa, kendisi ile beraber bir fakire de elbise alırdı.

Adamın ömrünün yarısı zenginlikle geçip tamam olduğu vakit, Allâhü Teâlâ, peygamberine tekrar vahyederek, “Falanca kulumun ömrünün yarısını fakirlik, yarısını da zenginlik ile geçmesini takdir etmiştim. Fakat kulumu, nimetlerime şükreder bir hâlde buldum. Şükür ise nimetin artmasına vesiledir. Kuluma bildir; nimetime olan şükrü sebebiyle ömrünün diğer yarısında da ona zenginlik ihsan eyledim.” buyurdu.

Hicrî:   16 Zilkâde   1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder