26 Haziran 2023 Pazartesi

TEŞRÎK TEKBÎRİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : صَوْمُ يَوْمِ عَرَفَةَ يُكَفِّرُ سَنَتَيْنِ مَاضِيَةً وَمُسْتَقْبَلَةً. (حم)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  عرفه كونى طوطولان اوروج ، كجمش و كله جك اولمق أؤزه ره إيكى سنه نيك كونحلرينه كفارت اولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek olmak üzere iki senenin günahlarına keffâret olur.”

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:  08  Zilhicce    1444  Fazilet Takvim

 

TEŞRÎK TEKBÎRİ

 

İbrahim aleyhisselâm, oğlu Hazret-i İsmail’i kurban olarak kesmek üzere iken Cebrâîl aleyhisselâm; “Allâhü ekber, Allâhü ekber” dedi.

İbrahim aleyhisselâm bu tekbîri işitince, “Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber” buyurdu.

İsmail aleyhisselâm da “Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” buyurdu.

Teşrîk tekbîri, teşrîk günlerinde alınan tekbîr demektir. Mükellef olan her Müslümana vaciptir. Bakara Sûresi’nin “Sayılı günlerde Allâh’ı zikrediniz...” meâlindeki 203. âyet-i kerîmesi, teşrîk tekbîrine işaret etmektedir.

Zilhicce ayının dokuzuncu günü Arefe’dir.

Arefe günü sabah namazından başlayarak beş gün; Zilhicce’nin 13’üncü, yani bayramın dördüncü günü ikindi namazı dâhil -yirmi üç vakitte- her farz namazın arkasından “Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.” diye tekbîr getirilir.

Farzı kılıp sol tarafa selam verildikten sonra ara vermeden, yerinden kalkmadan, mescidden çıkmadan ve dünya kelâmı konuşmadan tekbîr getirmek lâzımdır.

Teşrîk tekbîrini; münferid (namazını yalnız kılan), imam, cemaat, mukîm, müsâfir, kadın-erkek herkes okur.

 

AREFE VE BAYRAM GECELERİNİ İHYÂ

Arefe ve bayram gecelerinde, mümkünse Hatm-i Enbiyâ, Hatm-i İstiğfâr yapılır ve Tesbîh Namazı kılınır. (Hatm-i İstiğfâr, 1001 defa “Estağfirullâhe’l-Azîm ve etûbü ileyk” okumaktır.)

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:   08 Zilhicce  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder