قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ لَمْ يَكُنْ عِنْدَهُ مَالٌ يَتَصَدَّقُ بِهِ فَلْيَسْتَغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ فَإِنَّهَا صَدَقَةٌ. (طس)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : ألنده صدقه وره جك هجبر مالى اولمايان كمسه ، أركك و قدين بتون مؤمنلره إستغفار أتسين . محقق ، بوده بر صدقه در . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Elinde sadaka verecek hiçbir malı olmayan kimse, erkek ve kadın bütün müminlere istiğfar etsin. Muhakkak, bu da bir sadakadır.”
(Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Evsat)
Hicrî: 18 Zilkâde 1444 Fazilet Takvim
HAZRET-İ CÜVEYRİYE (R. ANHÂ) VÂLİDEMİZ -2
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Cüveyriye radıyallâhü anhâ’nın mükâtebe bedelini ödediler ve onu âzât edip nikâhlandılar.
Bu haber diğer Müslümanlara ulaşınca, onlar da “Bunlar artık Resûlullâh’ın akrabalarıdır (esir olarak tutulamazlar)!” diyerek ellerindeki esirlerin tamamını âzât ettiler. Bu sebeple, “Biz, kavmine Cüveyriye’den daha hayırlı bir hanım görmedik; onun sebebiyle Benî Mustalik’ten yüz aile halkı âzât olundu.” derlerdi.
Hazret-i Cüveyriye (r. anhâ) şöyle demiştir:
“Müslüman oldum ve Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), beni nikâhına aldılar. Medîne-i Münevvere’ye döndüğümüz zaman Müslümanlara bakıyordum. Onlar, harpte gördüğüm gibi (korku verici) değillerdi. Anladım ki bu, Allâhü Teâlâ’nın Müslümanlara karşı müşriklerin kalplerine verdiği bir korku idi. Benî Mustalik’ten Müslüman olan herkes, ‘Baskın günü, o günden önce ve o günden sonra bir daha hiç görmediğimiz, alaca atlara binen beyaz elbiseli insanlar görmüştük.’ diyorlardı.”
Yine demiştir ki: “Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, bizim yurdumuza gelmeden üç gece önce rüyamda, Ay’ın Medîne’den gelip kucağıma düştüğünü gördüm. Bunu, hiç kimseye anlatamadım. Üç gün sonra Resûlullah (s.a.v.) ordusuyla geldi. Yapılan harp neticesinde biz esir düştük. Bu sırada rüyamın gerçekleşmesini ümit etmiştim.”
Cüveyriye (r. anhâ), Hicret’in 56. senesi Rebîulevvel ayında, 65 yaşında iken Medîne-i Münevvere’de vefat etmiş ve Cennetü’l-Bakî‘a defnedilmiştir.
Bu evlilik, Mustalikoğulları ile Müslümanlar arasındaki düşmanlığı gidermiş, hidâyetlerine vesile olmuş; Mustalikoğulları bu evlilikten sonra İslâm ile müşerref olmuşlardır.
Hicrî: 18 Zilkâde 1444 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder