قَالَ اللهُ تَعَالَى : ... فَمَنْ كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا. (سورة الكهف: آية: ١١٠)
الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : هر كيم ( رضاسنى أره رك ) ربى ، نه قاوشمق إسترسه ، صالح عمل إشلسين و ربى ، نه يابطغى عبادته هجبر كمسي اورطق أدينمسيك . "
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen “ Her kim (rızasına ererek) Rabb’ine kavuşmak isterse, sâlih amel işlesin ve Rabb’ine yaptığı ibadete hiçbir kimseyi ortak edinmesin.”
(Kehf Sûresi, âyet 110)
Hicrî: 14 Zilkâde 1444 Fazilet Takvim
SAYILI GÜNLERİN KIYMETİNİ BİLMEK
İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri şöyle buyurmuşlardır:
“… Evlâdım, sâlih ameller işleyeceğimiz vakitler geçiyor. Her bir ânın geçmesiyle ömrümüz de noksanlaşıyor ve bizim için takdir olunmuş ecel yaklaşıyor. Şâyet bugün gafletten uyanılmazsa yarın, geriye hasret ve pişmanlıktan başka bir şey kalmaz. Onun için bu sayılı günlerde şerîat-i garrâya (dînimize) muvâfık amellere ihtimam göstermek lâzım gelir ki kurtuluş ümit edilebilsin.
Bu vakit (dünya hayatı) rahatlık vakti değil, sâlih amel işleme vaktidir. Çünkü amellerin karşılığı olan (âhiret) rahatlığı önümüzdedir. Sâlih amellerin işleneceği vakitte istirahat etmek, zirâati (ekilecek şeyi) zâyi etmek ve mahsul vermesine mâni olmak demektir.
Bu sözler üzerine bir şeyler söylemek baş ağrıtmaktır, zâittir. Allâhü Sübhânehû’dan sûrî ve mânevî devletin (saadetin, muvaffakiyetin) hâsıl olmasını isteriz.” (Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c. 2, m.89)
NİL NEHRİ
Nil Nehri, takribî 6650 kilometrelik uzunluğuyla Güney Amerika’daki Amazon Nehri’nden sonra en uzun nehirdir. Afrika Kıtası’ndaki Mısır, Sudan, Burundi, Ruanda, Kongo, Tanzanya, Kenya, Uganda ve Etiyopya’dan geçmektedir.
Nil’in su alma havzasında bir grup göl bulunur. Bunlardan biri olan Victoria, Dünya’nın ikinci büyük gölüdür.
Nil, başlangıçta Beyaz Nil (esas kol) ve Mavi Nil olarak iki ana kol hâlinde doğar ve bu kollar Sudan’da birleşir.
Nil Nehri, senenin belirli zamanlarında taştığından Mısırlılar bu zamanı tesbit etmek için çareler aramışlardır. Bu maksatla Nil Nehri’nin senelik taşma kayıtlarını tutmuşlardır. Bu kayıtlarda, seneyi dörder aylık üç mevsime ayırmışlar; birincisi Nil’in taşması, ikincisi tohum atma, üçüncüsü ekin biçme mevsimi olarak tayin edilmiştir.
Nil’in periyodik taşmalarının sebebi ancak 20. yüzyılda anlaşılmıştır. Taşmaların esas sebebi, Etiyopya’ya yağan yağmurlardır. Nil, Kahire’de, mayıs sonunda en düşük seviyesine ve eylül başında en yüksek seviyesine erişir.
Hicrî: 14 Zilkâde 1444 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder