12 Mart 2023 Pazar

HELÂK EDİCİ YEDİ ŞEY -2


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ كَذَّبَ بِالْقَدَرِ فَقَدْ كَذَّبَ بِمَا اُنْزِلَ عَلِى مُحَمَّدٍ صَلَّ اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ . ( طس )

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  قدرى إنكار أدن ، محقق محمد صلى الله عليه وسلمه إنديريلن ( قرآن كريمى ) يالانلامش ، إنكار أتمش اولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kaderi inkâr eden, muhakkak Muhammed sallallâhü aleyhi ve sellem’e indirileni (Kur’ân-ı Kerîm’i) yalanlamış, inkâr etmiş olur.”

(Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Evsat)

Hicrî:  20  Şaban    1444  Fazilet Takvim

 

HELÂK EDİCİ YEDİ ŞEY -2

 

4. Yetim malı yemek. Bir yetimin âcizliğinden istifade ederek malını haksız yere yemek, pek büyük bir günahtır. Bir yetim, akrabasından birinin yanında bulunabilir. Buna güzelce bakmak sevaptır. Yetimin malından ona ihtiyacı miktarı sarf edilir, fazlası onun namına saklanır. Rüşd yaşına bâliğ olunca malı, kendisine teslim olunur, yoksa onun âcizliğinden istifade ederek malını beyhûde yere sarf etmek, açık bir zulümdür.

5. Faiz yemek. Fazlalık manasına olan riba (faiz), alış-verişlerde bir karşılık olmaksızın akitler arasında ziyade bir miktarı şart koymak demektir. Bir dirhem gümüşü iki dirhem gümüşle, bir kile buğdayı iki kile buğday ile değişmek gibi. Faiz, meşrû kazanç yollarını bırakıp başkalarının zararına hareket etmek demektir. Bu yüzden, birçok acınacak hâdiseler meydana gelebilir; nice kimseler, iktisâdî faaliyetten mahrum kalabilir, daha kazançlı ticaret ve faaliyet yollarını terk edebilir. Ve az sayıda kimselerin kazancı için, büyük bir ekseriyet, birçok servetlerini elden çıkarabilirler.

6. Harpten kaçmak. Düşman ile savaş yapılırken bir saldırı veya müdafaa esnasında İslâm kuvvetlerinden ayrılarak bir tarafa savuşuvermek, büyük bir günahtır. Böyle bir hareket, İslâm kuvvetini zaafa düşürerek düşmanın galibiyetine sebebiyet verebilir. Böyle bir felâkete sebep olan kimse ise milletine, yurduna hıyanet etmiş, fânî bir hayat için ebedî hayatı feda etmiş bulunur.

7. İffetli Müslüman kadınlara iftira atmak. Temiz, iffetli Müslüman kadınlara, iffetsizlik (zina) isnâd etmek, pek büyük bir günahtır. Masum bir kimseyi böyle bir isnâd ile lekelemek isteyenler, kendi fıtratlarındaki alçaklığı göstermiş, Allâhü Teâlâ’nın azâbını hak etmiş olurlar.  Buna cüret edenler bu kötü fiillerinin büyük cezasını, elbette çekeceklerdir.

Binâenaleyh bu gibi husûslarda çok uyanık bulunmalı, Cenâb-ı Hakk’ın rızasına muhalif hareketlerden son derece kaçınmalıdır. Hak Teâlâ Hazretleri, cümlemizi bütün günahlardan muhafaza buyursun. Âmîn.

Hicrî:     20 Şaban  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder