13 Mart 2023 Pazartesi

BEDİR GAZÂSI VE ASHÂB-I KİRÂM’IN İTAATİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَقَامُ الرَّجُلِ فِى الصَّفِّ فِى سَبِيلِ اللهِ اَفْضَلُ عِنْدَ اللهِ مِنْ عِبَادَةِ رَجُلٍ سِتِّينَ سَنَةً. (ك)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بر كمسنيك ، الله يولنده بر صافته بولونماسى ، الله عندنده ( باشقه ) بر كمسنيك آطمش سنه عبادتندن دها فضيلتليدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Bir kimsenin, Allah yolunda bir safta bulunması, Allah indinde (başka) bir kimsenin altmış sene ibadetinden daha faziletlidir.”

(Hâkim, el-Müstedrek)

Hicrî:  21  Şaban    1444  Fazilet Takvim

 

BEDİR GAZÂSI VE ASHÂB-I KİRÂM’IN İTAATİ

Kureyş müşrikleri, Şam’a büyük bir ticaret kervanı göndermişlerdi. Kervanın gelirleri Müslümanlara karşı kullanılacaktı. Cebrâîl (a.s) bunu Peygamber Efendimize (s.a.v.) haber verdi. Müslümanlar, Medîne-i Münevvere’den kervanın yolu üzerine çıkacakları sırada Kureyşlilerin de bir ordu hazırlayıp Mekke’den hareket ettikleri haberi ulaştı. Cebrâîl aleyhisselâm gelerek Resûlullah Efendimize, Allâhü Teâlâ’nın, bunlardan hangisi üzerine hareket etse zafer kazanacağını vaad eylediğini haber verdi.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Kafileyi mi bekleyelim, Kureyş ordusuna mı karşı çıkalım?” diye Ashâb-ı Kirâm’ına suâl etti. Bazıları yeterli hazırlık görmediklerini öne sürerek Kureyş ordusu ile harp etmek istemediler. Ancak Peygamberimizin harbe meyilli olduğunu görünce Ashâb’ın büyüklerinden Sa‘d bin Muâz (r.a.) Hazretleri şöyle dedi:

Yâ Resûlallah! Biz, sana iman edip seni tasdik ettik. Senin, Cenâb-ı Hak tarafından getirip bize haber verdiğin her şeyin hak olduğuna inandık. Her emrini işitip sana itaat etmeye yemin ettik. Bundan sonra her ne dilersen ferman buyur! Yâ Resûlallah! Eğer bize denizi göstererek içine girecek olursan, elbette biz de beraber gireriz; bizden hiç kimse geri kalmaz. Düşmanlarımızla karşılaşmak bize güç gelmez. Öyle ümit ederiz ki Allâhü Teâlâ, bize, seni hoşnut edeceğimiz hâller nasip eder.”

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) memnun olup “Haydi, Allah hayırlı kılsın. Size, Allâhü Teâlâ’nın, bu iki taifeden birini, bana vaad ettiğini müjdeliyorum. Vallâhi ben, müşrik kavmin tek tek maktul düşecekleri yerleri görüyor gibiyim.” buyurdular. İslâm ordusu hep birlikte Bedir’e yürüdüler. Hazret-i Allâh’ın yardımıyla Müslümanlar, kendilerinden üç misli kalabalık olan müşrik ordusuna galip geldiler.

Bedir Gazâsı’ndan anlaşılacağı üzere; Müminlere düşen vazife, Allâh’a ve Resûlüne itaat ederek sıkıntılı zamanlarda sebat göstermektir. Böyle sabreden itaatkâr müminlere Allâhü Teâlâ yardım eder, giriştikleri işlerden zaferle ve sevinçle çıkarlar, maksatlarına nâil olurlar.

Hicrî:     21 Şaban  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder