12 Mart 2023 Pazar

HELÂK EDİCİ YEDİ ŞEY -1


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ الْعَبْدَ إِذَا أَخْطَأَ خَطِيئَةً نُكِتَتْ فِي قَلْبِهِ نُكْتَةٌ سَوْدَاءُ فَإِذَا هُوَ نَزَعَ وَاسْتَغْفَرَ وَتَابَ سُقِلَ قَلْبُهُ وَإِنْ عَادَ زِيدَ فِيهَا حَتَّى تَعْلُوَ قَلْبَهُ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  محقق قل ، بر كوناح إشله ديكى وقت ، قلبنه سياح بر نقطه قونولور . أكر ( بو كوناحى ) ترك أديب إستغفار و توبه أدرسه قلبى او نقطه دان تمزلنر . تكرار كوناحه دونرسه او نقطه لر آرطار ده نهايت قلبنى قابلار . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Muhakkak kul, bir günah işlediği vakit, kalbine siyah bir nokta konulur. Eğer (bu günahı) terk edip istiğfar ve tevbe ederse kalbi o noktadan temizlenir. Tekrar günaha dönerse o noktalar artar da nihâyet kalbini kaplar.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  19  Şaban    1444  Fazilet Takvim

 

HELÂK EDİCİ YEDİ ŞEY -1

 

Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem: “Helâk edici yedi şeyden sakınınız.” buyurdular.  Ashâb-ı Kirâm, “Yâ Resûlallâh! Onlar nelerdir?” diye suâl edince buyurdular ki: “Allâhü Teâlâ’ya şirk koşmak, sihir yapmak, Allâhü Teâlâ’nın, (öldürülmesini) haram kıldığı bir kimseyi haksız yere öldürmek, yetimin malını yemek, ribâ (faiz) yemek, savaş günü sırt çevirip kaçmak ve kendi hâlindeki iffetli mümin kadınlara zina iftirasında bulunmak.”

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), bu hadîs-i şerîflerinde, insanları dünyada ve âhirette felakete uğratacak olan başlıca yedi helâk edici şeyden menetmektedirler. Şöyle ki:

1. Allâhü Teâlâ’ya şirk koşmak. Allâhü Teâlâ’nın birliğini tanımayıp O’nun yarattığı şeyleri kendisine ortak koşmaktır ki; böyle bâtıl bir inanış, insanlığın felâketine sebeptir. Allâh’a şirk koşanların Cehennem’de ebediyen kalacakları dînen sabittir. Şüphe yok ki, Cenâb-ı Hakk’ın bir olduğuna, zâtında ve sıfatında benzeri ve ortağı bulunmadığına, kâinât bütün zerreleriyle şehadet etmektedir. Bu husûs, bütün Peygamberler tarafından katî sûrette haber verilmiştir. Binâenaleyh insanlar, Allâhü Teâlâ’nın birliğini ikrar ve tasdik etmeli, şirk ve küfürden kaçınmalıdır. Bu da ancak İslâm dinine intisâb ile mümkün olur.

2. Sihir yapmak. Büyük günahlardan olup alçakça bir harekettir. Bunu yapanlar dînî terbiyeye muhalif hareket etmiş olurlar. Hem kendileri, hem de kendilerine uyup kananlar büyük günaha girerler, şiddetli bir azâba müstehak olurlar. Sihir ile şahıslara ve cemiyet hayatına zarar verilmek istenilmiş olur. Bu gibi hareketlerden son derece kaçınmak lâzımdır.

3. Cinayet işlemek. Masum olan bir kimseyi haksız yere öldürmektir ki pek büyük bir günahtır. Bir insanı herhangi bir bahane ile öldürmek, bütün beşeriyetin hayatına suikast etmek kadar kötü bir harekettir. Bu gibi zalimce hareketlerden kaçınmak lâzımdır. Bir kimsenin hayatına kastetmiş olanlar, kendilerini pek büyük bir azâbın beklediğini bilmelidirler.

Hicrî:     19 Şaban  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder