25 Mart 2023 Cumartesi

İYİLİĞİ YAP DENİZE AT, BALIK BİLMEZSE HÂLIK BİLİR


 

عَنْ عَلِيٍّ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ : مَا أَنْفَقْتَ رِيَاءً أَوْ سُمْعَةً فَذٰلِكَ حَظُّ الشَّيْطَانِ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  ريا و سمعه ( يعنى إنسانلر كورسونلر و إشتسنلر ) قصدى إيله يابطغين إنفاق وار يا إشده او ، شيطان ، ين ناصيبى در . "

Hazret-i Ali radıyallâhü anh’den rivayet olundu, buyurdular ki:  Riyâ ve süm‘a (yani insanlar görsünler ve işitsinler) kastı ile yaptığın infâk var ya, işte o, Şeytan’ın nasibidir.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  03  Ramazan    1444  Fazilet Takvim

 

İYİLİĞİ YAP DENİZE AT, BALIK BİLMEZSE HÂLIK BİLİR

 

Bakara Sûresi’nin 262. âyet-i kerîmesinde -meâlen-: “O kimseler ki, mallarını Allah yolunda infâk ederler. Sonra da o infâk ettiklerine bir minnet, bir ezâ yüklemezler. İşte onlar için Rableri nezdinde mükâfat vardır. Ve onların üzerine bir korku yoktur ve onlar mahzun da olmayacaklardır.” buyurulmuştur. Bu âyet-i kerîmede, Allâhü Teâlâ’nın kabul buyuracağı sadaka ve zekâtın nasıl olacağı bildirilmektedir ki şöyle tefsir edilmiştir:

Allah yolunda infâkın ecri çok yüksektir. Fakat her infâka da bu ecir verilmez. Bunun için mallarını Allah yolunda sarf edenler, sonra da infaklarına minnet ve ezâ karıştırmayanlar, gururlanmayan, nefret ettirmeyenler; Allah indinde ancak onların ecirleri vardır. Ve yalnız Allah’tan korkup ve ancak O’ndan ecir beklediklerinden dolayı bunlara ne başka bir korku gelir, ne de mahzun olurlar. Kat kat mükâfat alırlar.

Minnet, ihsan ettiği kimseye karşı ihsanını bir şey saymak ve az çok ihsanıyla öğünmektir ki ihsanın kıymetini eksiltir veya keser.

Eza ise nefret ettirmek, iyiliği dolayısıyla bir kusur yüzünden şikâyet etmek, iyiliği yüzüne vurmak, başa kakmaktır.

Hâsılı; bir kimse, iyiliği bir vazife diye yapmalı ve sonra unutmalıdır. Yaptığı bir iyiliğe göz dikmemeli, onu kendi yapmamış farz etmelidir. Ecir ise niyete bağlıdır. Binâenaleyh, “İyiliği yap denize at, balık bilmezse Hâlık (her şeyi yaratan Cenâb-ı Hak) bilir.” denilmiştir.

Bu âyet-i kerîmenin, Tebük Gazvesi için hazırlanan ordunun techîzine Hazret-i Osman ile Abdurrahman bin Avf Hazretlerinin verdikleri sadakalar üzerine, onları taltîfen nâzil olduğu rivâyet edilmiştir. İşte bu zâtlar, bir minnet, bir ezâ olmaksızın sırf İslâm dinine hizmet etmek için bu tasadduklarda bulunmuşlardır. İşte böyle hâlisâne yapılacak fedakârlıkların pek büyük mükâfatlara vesile olacağını, bu âyet-i kerîme müjdelemiş bulunmaktadır.

Böyle hak yolunda mallarını sarf edenlere müjdeler olsun!

Hicrî:     03 Ramazan  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder