20 Mart 2023 Pazartesi

İNSANLARI ALDATAN KİMSENİN KABİRDEKİ HÂLİ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ ضَارَّ أَضَرَّ اللهُ بِهِ وَمَنْ شَاقَّ شَاقَّ اللهُ عَلَيْهِ. (د)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كيم ( بر مؤمنه ) ضرار وريرسه ، الله تعالى ده او كمسيه ضرار ورير ، كيم ده ( بر مؤمنه ) مشقت وريرسه ، الله تعالى ده اونه مشقت ورير . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kim (bir mümine) zarar verirse, Allâhü Teâlâ da o kimseye zarar verir, kim de (bir mümine) meşakkat verirse, Allâhü Teâlâ da ona meşakkat verir.”

(Sünen-i Ebû Dâvûd)

Hicrî:  28  Şaban    1444  Fazilet Takvim

 

İNSANLARI ALDATAN KİMSENİN KABİRDEKİ HÂLİ

 

İbn-i Abbâs radıyallâhü anhümâ’nın yanına bir topluluk geldi ve “Biz, haccetmek için yola çıktık. Yanımızda bir arkadaşımız da vardı. Beraberce Zâtü’s-Sıfâh denilen mevkiye ulaştığımızda o arkadaşımız orada öldü. Onu yıkayıp, kefenledik. Defnetmek için bir kabir kazdığımızda kabrin içinde lahdi dolduracak kadar büyük, siyah bir yılan gördük. Kazdığımız yeri bırakıp başka bir kabir daha kazdık, onun içinde de aynı hâlde siyah bir yılan gördük. Orayı da bırakıp üçüncü bir kabir kazdık fakat orada da aynı şekilde siyah bir yılan olduğunu görünce her şeyi bırakıp, size geldik.” dediler.

İbn-i Abbâs radıyallâhü anhümâ, “Gördüğünüz o yılan, arkadaşınızın işlemiş olduğu kötü amelleridir. Kazdığınız kabirlerden herhangi birine arkadaşınızı defnedin. Yemin ederim ki bütün yeryüzünü de kazsanız o yılanı göreceksiniz. Arkadaşınızın bu hâlini, kavminize de haber veriniz (ki ibret alsınlar).” dedi.

O topluluk, arkadaşlarını defnedip beldelerine döndüler. Ölmüş olan arkadaşlarının eşyalarını vermek ve onun hâlini anlatmak için ailesinin yanına gittiler. Hanımına, “Ne iş ile meşgul olurdu, bunun sebebi ne olabilir?” diye suâl ettiler. Hanımı, “O, buğday satardı. Her gün buğday çuvallarının içerisinden bir miktar buğday alır, aldığı belli olmasın diye de çuvalların boşalan kısmına saman doldururdu. Böylece insanları aldatırdı.” diye cevap verdi.

 

RAMAZAN AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1444 yılı Ramazan ayı ictimâı, 21 Mart günü Türkiye saati ile 20.24’tedir. Ru’yet ise 22 Mart Türkiye saati ile 10.05’tedir.

Hilâl ilk olarak Avustralya Kıtası’nın kuzeyinden, Asya Kıtası’nın güneyinden itibaren görülmeye başlayacaktır.

23 Mart günü de Ramazân-ı şerîf ayının 1. günüdür.

Hicrî:     28 Şaban  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder