21 Mart 2023 Salı

RAMAZÂN-I ŞERÎFTE TAVSİYE EDİLEN BAZI İBADETLER

 

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ...فَاتَّقُوا شَهْرَ رَمَضَانَ فَاِنَّ الْحَسَنَاتِ تُضَاعَفُ فِيهِ مَا لَا تُضَاعَفُ فِيمَا سِوَاهُ وَكَذَلِكَ السَّيِّئَاتُ. (طص)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  رمضان آين ( ده كوناحلر ) دان صاقننز . جونكى بو آيده إيليكلر ( يك ثوابى ) ، ديكر آيلارده اولماديغى قدار قاتلانر . كوناحلر ده بويله در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Ramazan ayın(da günahlar)dan sakınınız. Çünkü bu ayda iyilikler(in sevabı), diğer aylarda olmadığı kadar katlanır. Günahlar da böyledir.” (Taberânî, el-Mu‘cemü’s-Sağîr)

Hicrî:  29  Şaban    1444  Fazilet Takvim

 

RAMAZÂN-I ŞERÎFTE TAVSİYE EDİLEN BAZI İBADETLER

 

Mübarek Ramazân-ı şerîf ayı, 11 ayın sultanıdır. Ümmet-i Muhammed’in ayıdır. Ramazan ayının evveli rahmete, ortası mağfirete, sonu da Cehennem’den âzât olmaya vesiledir.

              Ramazân-ı şerîf ayı; gündüzleri oruçla, geceleri terâvih namazlarıyla ihyâ edilir.

              Ramazân-ı şerîf, Kur’ân ayıdır. Bu itibarla Kur’ân-ı Kerîm okumasını bilen herkes, bu ayda Kur’ân-ı Kerîm’i hatmetmelidir. (Kur’ân-ı Kerîm okumasını bilmeyenler, bu ayı fırsat bilip öğrenmeye gayret etmelidirler.)

              Ramazân-ı şerîfin ilk akşamı, (Şâbân-ı şerîfin son gününü Ramazân-ı şerîfin ilk gününe bağlayan gece) akşam namazı ile yatsı namazı arasında “Yâ Rabbi! Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için” diye niyet ederek iki rekât teşekkür namazı kılınır.

Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rekâtte bir Kevser Sûresi “İnnâ a‘taynâ..”, ikinci rekâtte bir İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra; 70 istiğfâr-ı şerîf, 70 salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup dua edilir.

              Birinci on gün içinde, mümkünse tesbîh namazı kılınır ve hatm-i enbiyâ yapılır.

              İkinci on gün içinde, mümkünse yine tesbîh namazı kılınır ve hatm-i enbiyâ yapılır.

              Üçüncü on gün içinde ise tevbe-istiğfar, hatm-i enbiyâ ve 7 salât ü selâmdan sonra mümkünse hatm-i istiğfar yapılıp, (yâni 1001 defa, “Estağfirullâhe’l-Azîm ve etûbü ileyk” denildikten) sonra da 7 veya 70 salât ü selâm okunur, dua edilir.

              İftara yakın, “Allâhümme yâ vâsia’l-mağfirati, iğfirlî.”

              İftarda, “Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü” ve “Zehebe’z-zameü vebtelleti’l-urûku ve sebete’l-ecru inşâallâhü teâlâ” duaları okunur.

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:     29 Şaban  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder