7 Haziran 2018 Perşembe

İSTİĞFÂRIN EHEMMİYETİ




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ ذَكَرَ اللهَ فَفَاضَتْ عَيْنَاهُ مِنْ خَشْيَةِ اللهِ حَتَّى يُصِيبَ الْأَرْضَ مِنْ دُمُوعِهِ لَمْ يُعَذِّبْهُ اللهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ. (ك)
بيغمبر  أفندمز ( صلى الله عليه وسلم )   بويوردولر      ."كيم الله تعالى ي ذكر أدر و الله قورقوسون دان كوزلرندن آقان ياش ، يره دوشر سه قيامت كونون ده الله تعالى اونه عذاب أتمز ."
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim Allâhü Teâlâ’yı zikreder ve Allah korkusundan gözlerinden akan yaş, yere düşerse kıyâmet gününde Allâhü Teâlâ ona azab etmez.” 
(Hâkim, el-Müstedrek)
Hicrî:   23 Ramazan  1439  Fazilet Takvimi 

İSTİĞFÂRIN EHEMMİYETİ


Ramazân-ı Şerîf ayında cehennemden âzâd olunmak isteyen her mü’min bunun sebeplerine yapışmalıdır.
Bir hadîs-i şerîfte: “Şu dört hasleti mümkün olduğunca çok yapın: Bundan iki hasletle Rabb’inizi hoşnut edersiniz, iki haslete de siz muhtaçsınız.
Rabb’inizi hoşnut kıldığınız iki haslet: ‘Allah’tan başka ilâh olmadığına şehâdet etmeniz ve ondan bağışlanmayı dilemenizdir.’
Muhtaç olduğunuz iki haslet de ‘Allah’tan cenneti istemeniz ve cehennemden ona sığınmanızdır.”
Hadîs-i şerîfte zikredilen bu dört haslet cehennemden kurtulmaya ve mağfiret olunmaya sebeptir.
Kelime-i tevhîd, cehennemden kurtulmaya sebep olan köle âzâd etmeye bedeldir. Kim her sabah ve her akşam dört defa kelime-i tevhîdi tekrar ederse cehennemden âzâd olunur. İhlâsla söyleyen kişinin bedenine Allâhü Teâlâ cehennem ateşini haram kılar.
İstiğfâr ise mağfiret olunmanın en büyük sebeplerindendir. Zîrâ istiğfâr demek mağfiret olunmayı talep etmektir. Oruçlu kimsenin oruçlu iken ve iftâr anında yaptığı duâları kabul olunur.
Hasan-ı Basrî (radıyallâhü anh) “İstiğfârı çoğaltınız. Çünkü Allâhü Teâlâ’nın rahmetinin ne zaman ineceğini bilemezsiniz.” demiştir.
Lokman Aleyhisselâm oğluna “Oğlum, dilini istiğfâr etmeye alıştır. Zîrâ Allâhü Teâlâ için bazı saatler vardır ki o saatlerde kendisine duâ edenlerin duâsını reddetmez.” diye nasîhatte bulunmuşlardır.
Allâhü Teâlâ kelime-i tevhid ile istiğfârı Muhammed Sûresi’nin 19. âyet-i celîlesinde beraber zikrederek (meâlen): “Şüphe yok ki Allah’tan başka ilâh yoktur ve hem kendin için hem de mü’min erkek ve kadınlar için mağfiret iste…” buyurmuşlardır.
Rivâyet olunur ki Şeytan (aleyhilla’ne) “Ben insanları günahlar ile helâk ettim. Onlar da beni “Lâ ilâhe illallah kelime-i tayyibesi ve istiğfar ile helâk ettiler.” demiştir. 
(Letâifü’l-Meârif, İbn-i Receb Hanbelî)
Hicrî:   23 Ramazan  1439  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder