7 Haziran 2018 Perşembe

HATÎCETÜ’L-KÜBRÂ VÂLİDEMİZ



عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا قَالَتْ: مَا غِرْتُ عَلَى امْرَأَةٍ مَا غِرْتُ عَلَى خَدِيجَةَ وَلَقَدْ أَمَرَهُ رَبُّهُ أَنْ يُبَشِّرَهَا بِبَيْتٍ فِي الْجَنَّةِ. (خ)
حضرتى عائشه ( رضى الله عنها )  بويورمشدركى      ."خديجيه غبتا أتديكم قدار هجبر قدينه غِبْتا أتمدم . زيرى ربى رسولونه حضرتى خديجه ي جنت ده بر كوشك إيله مجدلمسنى أمر بويوردى    ."
Hazret-i Âişe (radıyallâhü anhâ) buyurmuştur ki: “Hadîce’ye gıbta ettiğim kadar hiçbir kadına gıbta etmedim. Zira Rabb’i, Resûlüne Hz. Hadîce’yi cennette bir köşk ile müjdelemesini emir buyurdu.” (Sahih-i Buhârî)
Hicrî:   22 Ramazan  1439  Fazilet Takvimi 

HATÎCETÜ’L-KÜBRÂ VÂLİDEMİZ

Hatîcetü’l-Kübrâ (r.anhâ) vâlidemizin babası Kureyş’in ileri gelenlerinden Huveylid bin Esed’dir. Annesi ise Fâtıma binti Zâidetü’l-Esmed’dir. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam henüz yirmibeş yaşında idi. Hazret-i Hatîce de kırk yaşını geçmişti. Pek yüksek bir ruha mâlik, pek şerefli bir hânedâna mensup olan Hz. Hatîce, Peygamber Efendimizin muhterem refikası olmaya her cihetten lâyık idi.
Fahr-i Kâinât Efendimiz (s.a.v.) bu hususu en evvel Hz. Hamza’ya söylemişler ve o da Hz. Hatîce’nin pederlerine mürâcaat etmiş sonra Hz. Hatîce’nin hânesinde nikâh meclisinde Ebû Tâlib de hâzır bulunmuşlar idi.
Nebiyy-i Zîşân Efendimiz (s.a.v.), Hz. Hatîce ile evlenmiş, o mübarek validemizi ilk refikası olmak şerefine mazhar buyurmuştur. Resûlullah’ın (s.a.v.) peygamberliğinin onuncu senesi Ebû Tâlib vefât etti. Ondan üç gün sonra Hz. Hatîce (r.anhâ) da dünyâdan göçtü. Bunların vefatları Resûl-i Ekrem Efendimiz’i çok mahzun bırakmıştı.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hz. Hatîce’den çok memnun idi. O hayatta iken onun üzerine başkasıyla evlenmemişti. Onun hakkında: “... Bana ondan daha hayırlı bir zevce nasîp olmadı. Beni kimsenin tasdik etmediği bir zamanda o tasdik etti, benden herkes malını esirgerken o mallarını bana cömertçe verdi, benim dünyâda bir dostum vardı, o Hatîce idi.” buyurmuştur.
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Hz. Mâriye’den doğan İbrahim adındaki muhterem oğlundan başka bütün erkek ve kız evlâdı Hatîcetü’l-Kübrâ Hazretleri’nden dünyâya gelmiştir. Evvelce Kâsım adındaki mübarek oğlu doğmuş, sonra da Abdullah adındaki muhterem oğlu ile Zeyneb, Rukiyye, Ümmü Gülsüm, Fâtımâtü’z-Zehrâ adındaki kızları dünyâya gelmiştir. Kâsım, İbrahim, Abdullah Hazretleri daha çocuk iken vefat etmişlerdir. Resûl-i Ekrem’den sonra yalnız
Hz. Fâtımâ kalmış, o da altı ay geçmeden âhirete irtihâl etmiştir.
Hicrî:   22 Ramazan  1439  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder