26 Haziran 2018 Salı

MÜ’MİN KORKU VE ÜMÎD ARASINDA OLMALIDIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: السَّعَادَةُ كُلُّ السَّعَادَةِ طُولُ الْعُمُرِ فِي طَاعَةِ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ. (فيض)
رسول الله  أفندمز ( صلى الله عليه وسلم  )  بويوردولر   :"   عُمْرُنُ تمامنى الله تعالى يه إطاعت إيله كجرمك تام بر سعادت در ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Ömrün tamamını Allâhü Teâlâ’ya itâat ile geçirmek tam bir saâdettir.” 
(Feyzu’l-Kadîr)
Hicrî:   12  Şevval  1439  Fazilet Takvimi 

MÜ’MİN KORKU VE ÜMÎD ARASINDA OLMALIDIR

 
A‘râf Sûresi’nin 99. âyetinde -meâlen-: “Ya onlar Allâhü Teâlâ’nın mekrinden (azâbından) emîn mi oldular? Fakat küfrederek kendilerine yazık eden kavimlerden başkası Allâh’ın mekrinden emîn olmaz.” buyurulmuştur.
Mekrullâh, Allâhü Teâlâ’nın bir kula geçici olarak bir zaman için nîmet verip de bilâhare onu hatır ve hayâline gelmez taraftan ansızın yakalamasından kinâyedir.
Mü’min korku ve ümîd arasında olmalıdır. Yani âlimler ve sâlihler gibi güzel ameller işlese dahi bu hâline aldanmamalı, son nefesinden korkmalı, nice günahları da olsa Allâh’ın rahmetinden ümîdini kesmemelidir. Zîrâ îtibar sonadır.
Akâid kitaplarında şöyle yazılıdır: “Allâhü Teâlâ’nın rahmetinden yeis (ümitsizlik) küfürdür. Allâhü Teâlâ’nın azâbından emîn olmak da küfürdür.”
Evliyâullah ve hakîkî âlimler, Allah’tan en çok korkanlardır. Fâtır Sûresi’nin 28. âyetinde -meâlen- “...Allah’tan hakkı ile ancak âlimler korkar...”  buyurulmuştur. Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) de: “Ben sizin Allah’tan en çok korkanınızım” buyurmuşlardır.
Tâbiîn’in en büyük âlimlerinden Hasan-ı Basrî Hazretlerinin yanında şu hadîs-i şerîfi okudular: “Cehennemden en son çıkacak adamın adı Henâd’dır, bin sene azâb olunduktan sonra ‘Yâ Hannân Yâ Mennân’ diye ilticâ eder de cehennemden çıkar.” (Müsned-i Ahmed)
Hasan-ı Basrî ağladı ve: “Ne olaydı, Henâd ben olaydım.” dedi. Orada bulunanların hayret ettiğini görünce: “Ne şaşırıyorsunuz, değil mi ki o ebedî cehennemde kalmayacak, netîcede çıkacak.” dedi. (el-Mukaddimetü’s-Sâlime fî-havfi’l-hâtime; Molla Aliyyü’l-Kârî)
Şu duâyı sabah namazının sünneti ile farzının arasında okumaya devam eden kimseye son nefesinde îmânla gitmek nasîb olur:
“Yâ Hayyü Yâ Kayyûmü Yâ Zelcelâli ve’l-ikrâm, es’elüke en-tuhyiye kalbî bi-nûri ma‘rifetike ebeden yâ Allâhü, yâ Allâhü, yâ Allâhü, yâ bedî‘a’s-semâvâti ve’l-arz.” 
(Muhtasar İlmihâl, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   12  Şevval  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder