25 Haziran 2018 Pazartesi

DİN DÖRT ŞEYDİR



قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ‏لَا يُؤْمِنُ ‏ أَحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لِأَخِيهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ. (ق)‏
رسول الله  أفندمز ( صلى الله عليه وسلم  )  بويوردولر   :"    برينز ، كندسى إيجن سوديكى شىء ، دين قردشى إيجن ده سومدكجه ، كامل مؤمن اولاماز  ."
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Biriniz, kendisi için sevdiği şeyi, din kardeşi için de sevmedikçe, kâmil mü’min olamaz.” 
(Müttefekun aleyh; Sahîh-i Buhârî ve Müslim)
Hicrî:   11  Şevval  1439  Fazilet Takvimi 

DİN DÖRT ŞEYDİR

Meşhûr Hadîs ve Şâfiî fıkıh âlimi İmâm Nevevî (rah.) şöyle demiştir:
“Din, dört şeyden ibârettir:
1-Sahîh îtikâd: Allâhü Teâlâ’nın sıfâtlarını bilmek, Ehl-i sünnet ve’l-cemâat îtikâdına sahip olmak.
2-İbâdetlerde ihlâslı olmak.
3-Ahde vefâ: Allâhü Teâlâ’nın emirlerine uymak, farzları emrolunduğu üzere ve âdâbına riâyet ederek edâ etmek.
4-Allâhü Teâlâ’nın haram kıldıklarını terketmek.”
Nitekim -meâlen- “…Ve peygamber size her ne emir verirse tutun, nehyettiğinden de sakının…” (Haşr Sûresi, âyet 7) buyurulmuştur.
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurmuşlardır ki:
“Sizler öyle bir zamanda yaşıyorsunuz ki biriniz -iyiliği emredip kötülükten sakındırmak husûsunda- kendisine emrolunanların onda birini bile terketse helâk olur. Sonra öyle bir zaman gelecek ki o zamanda kişi kendisine emrolunanın onda birini yapsa kurtulacaktır.” (Sünen-i Tirmizî)
Sahâbe-i Kirâm zamanında emrolunanın onda birini bile terkeden helâk olurdu. Zîrâ İslâm o zaman azîz, küfür ise zelîl idi. Dînin yardımcıları çok idi. Sonra İslâm’ın zayıf devirleri gelecek, o vakit onda birini yapan kurtulacak.
Yine Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurmuşlardır ki: “Öyle bir zaman gelecek ki o zamanda amel işleyene elli kişinin ecri verilecek.” Ashâb-ı Kirâm: “O zamanda yaşayan insanlardan mı yoksa bizden mi elli kişinin sevâbını alacaklar?” diye sordular, “Sizden” buyurdular. (S. Ebû Dâvûd) (Fezâilü Şehri Ramazan, Üchûrî)
SEFERÎNİN (MÜSÂFİRİN) KAZÂYA KALAN NAMAZI
Seferî iken kazâya kalan dört rek’atli bir namaz, mesela öğle namazı, mukîm iken iki rek’at olarak kazâ edilir. Çünkü bu namaz o kimse hakkında iki rekât olarak takarrur etmiştir.
Mukîm iken kazâya kalan dört rek’atli bir namaz da sefer hâlinde kazâ edilecek olursa dört rek’at olarak kazâ edilir. 
(Dürer)
Hicrî:   11  Şevval  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder