29 Haziran 2018 Cuma

GÜNEY AFRİKA MÜSLÜMANLARI



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: كُلُّ مَيِّتٍ يُخْتَمُ عَلَى عَمَلِهِ إِلَّا المُرَابِطَ فِي سَبِيلِ اللهِ ، فَإِنَّهُ يُنْمَى لَهُ عَمَلُهُ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ ، وَيُؤَمَّنُ فِتْنَةَ الْقَبْرِ. (ت)
رسول الله  أفندمز ( صلى الله عليه وسلم  )  بويوردولر   :"   هر اؤلن إنسانين عملى مُهُرلَنِرْ ، قاباطلر . آنجق الله يولنده نوبت طوتانلر مستثنى . محقق اونون إيجن عملى ( نين ثواب ) قيامت كونونه قدار آرطريلرق دوام أتديريلر و قبر فتنه سندن ده أمين قلنر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Her ölen insanın ameli mühürlenir, kapatılır. Ancak Allah yolunda nöbet tutanlar müstesna. Muhakkak onun için ameli(nin sevabı) kıyâmet gününe kadar artırılarak devam ettirilir ve kabir fitnesinden de emîn kılınır.” 
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   15 Şevval  1439  Fazilet Takvimi 

GÜNEY AFRİKA MÜSLÜMANLARI

Güney Afrikalı Müslümanlar, 1862’de İstanbul’dan dînî kitaplar istediler. Bu talep kendilerine ulaşınca Osmanlı Hükümeti, sultanın emri ile toplandı. Kitaplarla birlikte “Dînî hüküm ve akîdeleri Ümit Burnu Müslümanlarına öğretecek, aralarında olan görüş ayrılığı ve tartışmaları giderecek muktedir âlimlerden bir zatın münâsip miktar harcırahla Güney Afrika’ya gönderilmesi” kararlaştırıldı. Bir başka ifade ile oraya canlı kitap da gönderilecekti. Bu canlı kitabı bulma işi kendisine verilen Ahmed Cevdet Paşa, o yıllarda Erzurum’da müderris olan, Şehrizor Eyâleti ulemâsından Ebûbekir Efendi’yi vazifelendirdi. 13 Ocak 1863’te, yeğeni ile birlikte Cape Town’a varan Ebûbekir Efendi’yi Ümit Burnu
Müslümanları büyük bir merâsim ile karşıladılar.
Ebûbekir Efendi ve yeğeni burada toplanan 300 talebeye, Elif-Bâ, Kur’ân-ı Kerîm, akâid ve fıkıh dersleri okutuyorlardı. Ayrıca 5-6 kişilik bir de hâfız grubu vardı. Cape Town’da mevcut câmiler, gruplar arasında paylaşıldığı için Ebûbekir Efendi, mektebin ardından ikinci iş olarak yeni bir câmi yaptırmış ve bütün grupları halîfe adına oraya dâvet ederek birliği sağlamaya çalışmıştı. Böylece o, halkı aldatan ve Müslümanları yirmi fırkaya ayıran sahte şeyh ve âlimlerle, fakir halkı kendileri için bir “kavurma ambarı” olarak gören sözde imam ve müezzinlerle çok ciddi bir mücâdeleye girişmiş oluyordu. İstanbul’da neşrolunan Vakit gazetesine abone olan Ebûbekir Efendi, Osmanlı Devleti ve halkı hakkındaki haberlerden Cape Town Müslümanlarını da haberdar ediyordu. Ümit Burnu Müslümanları; Ebûbekir Efendi’nin şehirlerine gönderilmesinden çok memnun kalmışlar ve bu memnûniyetlerini, Sultan Abdülaziz’e teşekkür mektubu taşıyan üç kişilik bir heyeti 1863 yılı sonlarında İstanbul’a göndererek göstermişlerdi.
29 Haziran 1880’de 57 yaşında Cape Town’da vefat eden Ebûbekir Efendi, bugün Cape Town’da Tana Baru’da medfundur. Ebûbekir Efendi’nin çocukları ve talebelerinin yaktığı ışık 150 yıldır Güney Afrika’yı aydınlatmaktadır.
Evlerinde hâlâ Türk bayrağı asılı, gönülleri hâlâ Türkiye sevgisi ile dolu, çocuklarını Türkiye’de okutabilmek ve bizim kültürümüzle yetiştirebilmek için çırpınan Müslümanlar mevcuttur. 
(Yedikıta Dergisi, Ekim 2015)
Hicrî:   15 Şevval  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder