14 Haziran 2018 Perşembe

AREFE VE BAYRAM GECELERİNİ İHYA



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا الْتَقَى الْمُسْلِمَانِ فَتَصَافَحَا فَحَمِدَا اللهَ وَاسْتَغْفَرَاهُ غُفِرَ لَهُمَا. (د)
رسول الله  أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر      ."إيكى مسلمان قارشلاشنجه مصافحه أديب الله تعالى يه حمد أتسلر و إستغفار ده بولنسه لر ، إيكيسى ده عفو اولونور ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İki müslüman karşılaşınca musâfaha edip Allâhü Teâlâ’ya hamd etseler ve istiğfârda bulunsalar, ikisi de affolunur.” 
(Sünen-i Ebû Dâvûd)
Hicrî:   30 Ramazan  1439  Fazilet Takvimi 

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
 
Bayram namazının her iki rek’atindeki üçer adet fazla tekbirlere “zevâid tekbirleri” denir. Vâcip olan bu tekbirler, birinci rek‘atte kırâatten önce, ikinci rek‘atte kırâatten sonra alınır.
Bayram namazı şöyle kılınır: “Niyet ettim Allah rızası için bayram namazını kılmaya, uydum imama” diye kalben niyet edip Allâhü Ekber diyerek iftitâh tekbiri alınır. Sonra eller bağlanır ve “Sübhâneke”den sonra imâm sesli, cemâat sessiz “Allâhü ekber” diyerek ellerini kulaklarına kaldırır ve yanlara salar; yine elleri kaldırarak ikinci tekbiri alır ve ellerini yanlara salar; üçüncü tekbir alınınca eller bağlanır. İmam açıktan Fâtiha ve bir sûre veya üç âyet okur, cemâat dinler. Rükû ve secdeden sonra da ikinci rek‘ate kalkılır.
İkinci rek‘atte imâm önce Fâtiha sonra bir sûre veya en az üç âyet okur. Sonra birinci rek‘atin başında alınan tekbirler bu kere kırâatın sonunda üç defa alınır ve eller hep yanlara salınır, dördüncü tekbir ile rükûa gidilir ve namaz tamamlanır.
Cuma namazında, namazdan evvel hutbe okunduğu gibi bayram namazlarında da namazı müteakip hutbe okunur. Hutbeye tekbir ile başlanır, cemaat de bu tekbirlere hafifçe iştirak eder.
 
AREFE VE BAYRAM GECELERİNİ İHYA
 
Arefe ve bayram gecelerinde mümkünse Hatm-i Enbiyâ, Hatm-i İstiğfâr yapılır ve Tesbîh Namazı kılınır. (Hatm-i İstiğfâr, 1001 defa “Estağfirullâhe’l-azîm ve etûbü ileyk” okumaktır.) (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   30 Ramazan  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder