17 Haziran 2018 Pazar

KABİR ZİYÂRETİ




قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: زُرِ الْقُبُورَ تَذْكُرْ بِهَا الْآخِرَةَ وَاغْسِلِ الْمَوْتَى فَإِنَّ مُعَالَجَةَ جَسَدٍ خَاوٍ مَوْعِظَةٌ بَلِيغَةٌ وَصَلِّ عَلَى الْجَنَائِزِ لَعَلَّ ذَلِكَ يَحْزُنُكَ فَإِنَّ الْحَزِينَ فِي ظِلِّ اللهِ يَتَعَرَّضُ كُلَّ خَيْرٍ. (فيض)
رسول الله  أفندمز ( صلى الله عليه وسلم  )  بويوردولر   :"   قبرلرى زيارت أت ، اونلرله آخرتى خطرلارسين . جنازه لرى يقه . زيرى روحدان آيرلمش جسدى يقامق أك تأسيرلى ناصيحتدر . جنازلر اؤزرينه نماز قل ، اومولوركى بو سنى حزونلنديرير . و محقق حزونلى كمسلر الله تعالى نيك ( آرشنين )  كولكسنده بتون خيرلره نائل اولورلر ."
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kabirleri ziyâret et, onlarla âhireti hatırlarsın. Cenazeleri yıka. Zira ruhtan ayrılmış cesedi yıkamak en tesirli nasîhattir. Cenazeler üzerine namaz kıl, umulur ki bu seni hüzünlendirir. Ve muhakkak hüzünlü kimseler Allâhü Teâlâ’nın (Arşı’nın) gölgesinde bütün hayırlara nâil olurlar.” 
(Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   01 Şevval  1439  Fazilet Takvimi 

KABİR ZİYÂRETİ

Kabir ziyâreti, ölümü ve âhireti hatırlattığı için erkeklere mendup, fitneden emin olunduğu zaman kadınlar için de câizdir. Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki:
“(Geçici dünya) lezzetlerini yıkan (unutturan) ölümü çokça hatırlayınız.”
“Sizi kabir ziyâreti yapmaktan menetmiştim. Artık, kabirleri ziyâret ediniz, zîrâ o size âhireti hatırlatır.”
Dînimizde her şeyin bir usûl ve âdâbı olduğu gibi kabir ziyâretinde de dikkat edilmesi îcâb eden bazı hususlar vardır:
Bir ölüyü defnetmek veya ziyâret etmek gibi bir zarûret olmadıkça kabirleri çiğnemek günahtır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Ateş koruna basmak kabre basmaktan ve kor üzerine oturmak kabir üzerine oturmaktan hayırlıdır.” buyurmuştur.
Kabir ziyâretinde Fâtiha’dan sonra on bir İhlâs-ı şerîf okunur. Hazret-i Ali’nin (kerremallâhü veche) rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîfte Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): 

“Kabristana uğrayan kimse on bir İhlâs Sûresi okuyup sevâbını kabristandakilere hediye ederse, o ölüler adedince kendisine sevap verilir” buyurmuşlardır.
Ziyâret edenin Yâsîn Sûresi’ni okuması müstehabdır. Hazret-i Enes’in (radıyallâhü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte: 

“Kabristana giren kimse Yâsîn Sûresi’ni okuyup sevâbını ölülere hediye ederse Allâhü Teâlâ kabirdekilere âsânlık verir ve okuyana ölüler adedince hasenât verir” buyurulmuştur.
Kabristanın ağacını kesmek ve yeşilliğini yolmak mekruhtur. Ancak kurumuş olanlar sökülebilir.
 ŞEVVAL AYI
Şevval ayı, hac aylarının ilkidir. Bayram günlerinde salevât-ı şerîfe okunmalıdır.
Bu ay içinde 6 gün nâfile oruç tutulur. Bu oruç, Şevval’in 12’sinden itibaren 17. gün (dâhil) tutulduğunda “eyyâm-ı biyz” da (13, 14 ve 15. günler) oruçlu geçirilmiş olacağından çok büyük sevâbı vardır.
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), Şevval ayından 6 gün oruç tutanların, senenin tamamını oruçlu geçirmiş olacağı müjdesini vermiştir. 
(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   01 Şevval  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder