28 Haziran 2018 Perşembe

KAYBOLURSA ÎMÂN DA HAYÂ KAYBOLUR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلْحَيَاءُ مِنَ الْاِيمَانِ وَأَحْيَى أُمَّتِي عُثْمَانُ. (كنز)
رسول الله  أفندمز ( صلى الله عليه وسلم  )  بويوردولر   :"   حياء إيمان دان در . اؤمتمن أك جوق حياء صاحب اولانى عُثْمان در ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Hayâ, îmândandır. Ümmetimin en çok hayâ sâhibi olanı Osman’dır.” 
(Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   14 Şevval  1439  Fazilet Takvimi 

KAYBOLURSA ÎMÂN DA HAYÂ KAYBOLUR

Hazret-i Âdem Aleyhisselâm’ın zamân-ı şeriflerinden bu zamana gelinceye kadar hayâ ve güzel ahlâk her devirde bulunmuştur. Hiçbir haslet güzel ahlâktan daha azîz, daha şerefli değildir. Hayırdan ve şerden, Allâhü Teâlâ
Hazretlerinin yarattığı her ne varsa çift olarak yaratılmıştır. Bu, “Her şeyden çift çift yarattık, inceden inceye düşünesiniz diye.” meâlindeki Zâriyat Sûresi’nin 49. âyet-i kerîmesi ile sabittir. Meselâ:
Açlık ile sağlığı;
Tokluk ile hastalığı;
Fakirlik ile yükü hafif olmayı;
Zenginlik ile yükü ağır olmayı;
Kalb ile rûhu;
Nefs ile renci, yani sıkıntıyı;
Dîn ile kemâli;
Dünya ile zevâli;
Toprak ile sükûnu;
Ateş ile hareketi;
Yer altı ile darlığı ve karanlığı;
Yer ile genişliği;
Gök ile yüksekliği;
Cennet ile sıkıntıları çift eyledi.
Nitekim Resûlüllah (sallallâhü aleyhi ve sellem) Hazretleri: “Cennet istenmeyen, sıkıntı veren şeyler ile örtülüdür. Cehennem de şehvetler, arzulanan şeyler ile örtülüdür.” buyurdu.
Îmânı yarattı ve hayâyı onun çifti eyledi. Nitekim Resûlullah (sallallâhü aleyhi ve sellem) Hazretleri: “Hayâ ve îmân bir batındadır, ikizdir.” buyurmuşlardır.
Yâni hayâ ve îmânı bir birinin çifti eyledi. Lâkin hayâ gözde, îmân gönüldedir. Eğer Allah korusun hayâ gözden kaybolursa îmân dahi gönülden kaybolur. Bunda şek ve şüphe yoktur. 
(Menâkıb-ı Çehâr-Yâr-ı Güzîn)
Hicrî:   14 Şevval  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder