21 Ağustos 2021 Cumartesi

EBÛ LEHEB’İN OĞLU UTEYBE’NİN HELÂKI


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَا تُنْزَعُ الرَّحْمَةُ إِلَّا مِنْ شَقِيٍّ. (د)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  مرحمت ، آنجق شقى اولان ( يعنى آخرت سعادتندن محروم اولان ) كمسه ( نن قلبن ) دن جكلب جقارلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Merhamet, ancak şakî olan (yani âhiret saadetinden mahrum olan) kimse(nin kalbin)den çekilip çıkarılır.”

(Sünen-i Ebû Dâvud)

Hicrî:   13   Muharrem    1443    Fazilet Takvim

 

EBÛ LEHEB’İN OĞLU UTEYBE’NİN HELÂKI

 

Peygamberimiz’e (s.a.v.) daha peygamberlik bildirilmeden önce, kızı Ümmü Gülsüm (r. anhâ), Ebû Leheb’in oğullarından Uteybe ile; diğer kızı Rukiyye (r.anhâ) da Utbe ile nişanlanmış olup henüz evlenmemiş bulunuyorlardı.

Tebbet Sûresi nâzil olunca, Ebû Leheb’in, aleyhinde böyle husûsî bir sûre nâzil olmasından ve karısı Ümmü Cemil’in kötü bir sıfat ile yâd edilmesinden dolayı çok canı sıkıldı. Hemen oğulları Utbe ve Uteybe’yi çağırıp Hazret-i Rukiyye ve Hz. Ümmü Gülsüm’den ayrılmalarını emir verdi. Onlar da müşrik olduklarından derhal bu emri yerine getirdiler. Uteybe yalnız Ümmü Gülsüm’den (r.anhâ) ayrılmakla kalmamış, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) huzurlarına gelerek, “Ben, senin dinini kabul etmiyorum, seni de sevmem. Sen de beni sevmezsin. Bu sebeple kızından ayrıldım.” diyerek Peygamberimiz’in (s.a.v.) üzerine yürüdü, yakasından tuttu ve gömleğini yırttı.

Uteybe’nin yaptığı bu hareketlere karşı Peygamberimiz (s.a.v.): “Dilerim ki Allah, köpeklerinden bir köpeği senin üzerine salsın.” diyerek aleyhine dua buyurdular.

Uteybe o sırada, ticaret maksadıyla Şam tarafına gitmek üzere idi. Ebû Leheb, Uteybe’nin Şam’da satması için elbise kervanı hazırlamıştı.

Ebû Leheb, “Muhammed’in, oğlum hakkındaki duasından korkuyorum.” derdi.

Uteybe, Kureyşlilerden bir ticaret kervanı ile yola çıkmıştı. Kervan, geceleyin Zerkâ diye anılan bir yerde konakladı.

O gece, bir arslan gelip çevrelerinde dolaşmaya başlayınca Uteybe: “Vay anam! Vallâhi Muhammed’in dediği gibi bu beni yiyecek. O Mekke’de, ben Şam’da olsam da onun sözü, yerini bulacak.” dedi.

Arslan çevrelerinde dolaştıktan sonra dönüp gitti. Arkadaşları da Uteybe’yi ortalarına alıp uyudular. Onlar uyuduktan sonra arslan geri geldi. Aralarından geçip Uteybe’nin yanına kadar vardı ve başını ısırdı.

Uteybe can çekişirken: “Ben size, ‘Muhammed, insanların en doğru sözlüsüdür!’ demedim mi?” diyerek ölüp gitti.

Hicrî:   13  Muharrem    1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder