24 Ağustos 2021 Salı

AMELİN HAYIRLISI DEVAMLI İŞLENENİDİR

 


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلْكَيِّسُ ‏مَنْ دَانَ نَفْسَهُ وَعَمِلَ لِمَا بَعْدَ الْمَوْتِ. (ت)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  عقللى ، نفسنى هسابه جكن وأؤلمدن صكراسى إيجن جالشان كشى در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Akıllı, nefsini hesaba çeken ve ölümden sonrası için çalışan kişidir.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   16   Muharrem    1443    Fazilet Takvim

 

AMELİN HAYIRLISI DEVAMLI İŞLENENİDİR

 

Hazret-i Âişe radıyallâhü anhâ vâlidemiz şöyle buyurdu:

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, bazı aylarda çok oruç tutardı. Hattâ biz onu, o aylarda hep oruç tuttu sanırdık. Bazı aylarda da çok az oruç tutardı. Hattâ biz, o aylarda “Hiç oruç tutmadı” derdik. Resûlullâh’ın Ramazân-ı şerîften başka bir ayın orucunu otuz güne tamamladığını görmedim. Şâbân-ı şerîf ayındaki kadar kendisinde çok oruçlu olduğu bir ay da görmedim.

Bir hadîs-i şerîfte buyurulmuştur ki: “Bu (Şâbân ayı), Receb ile Ramazan arasında bir aydır ki insanlar ondan gâfil kalırlar. Hâlbuki bu ayda ameller Rabbü’l-âlemîn’e yükseltilir. Ben ise amelimin oruçlu olduğum hâlde yükseltilmesini severim.”

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem: “(Nâfile) ibadetlerden gücünüzün yeteceği ibadetleri tercih ediniz. Siz ibadet işlemeyi bırakmadıkça, Allâhü Teâlâ da size sevap vermeyi kesmez.” buyurmuşlardır.

Hadîs-i şerîfte “Gücünüz yeten ameli işleyin.” buyuruldu. Yani nâfilelerden size kolay geleni, usanmadan, cân-u gönülden yapacağınız amelleri işleyin. Zira usanma ve bıkkınlık, ibadetlerin sevabını noksanlaştırır.

Siz amel işlemeyi bırakmadıkça Cenâb-ı Hak size sevap vermeyi, ecrinizi kat kat yazmayı terk etmez; siz, az bile olsa sâlih amelleri işlemeye devam ettikçe bunu devam ettirir. Ama bıkkınlık ve usanç gösterip ameli noksan yaparsanız, sevaplarınız dahi noksanlaşmaya başlar. Az ama devamlı olan amel, çok ama devam etmeyen amelden daha faziletlidir. Hem ameli devamlı işlemek, Peygamber Efendimizin sünnet-i seniyyesine uymaktır.

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e göre, en sevimli namaz, az olsa bile devamlı, âdet edinilerek kılınan namazdır. Resûlullah (s.a.v.), herhangi bir (nâfile) namazı kılmaya başlayınca ona devam buyururdu.

Hicrî:   16  Muharrem    1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder