10 Ağustos 2021 Salı

CENNET MEYVELERİNDEN: İNCİR


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى:  اَللهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ وَاَنْزَلَ مِنَ السَّمَٓاءِ مَٓاءً فَاَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقًا لَكُمْ... (سورة ابراهيم، ۳۲)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا )  :  الله أؤيله بر إله دركى كوكلرى ويرى ياراتمشدر وكوكدن صو ( ياغمور ) إندرمشدر . صكره اونونله ميولردن سزين إيجن رزق ميدانه جقرمشدر  . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “ Allah, öyle bir ilahtır ki gökleri ve yeri yaratmıştır ve gökten su (yağmur) indirmiştir. Sonra onunla meyvelerden sizin için rızık meydana çıkarmıştır...”

(İbrâhîm Sûresi, âyet 32)

Hicrî:   02  Muharrem    1443    Fazilet Takvim

 

CENNET MEYVELERİNDEN: İNCİR

 

Allâhü Teâlâ, Tîn Sûresi’nin birinci âyet-i kerîmesinde (meâlen): “İncirde olan esrâr-ı ilâhiyyeme yemin ederim.” buyurmuştur.

Allâhü Teâlâ, bu meyveyi, üzerine yemin etmekle diğer meyvelerden üstün ve husûsî kılmıştır. İncir, tamamı yenilen (artığı kalmayan) pek latîf bir meyvedir.

Ebû Zer radıyallâhü anh şöyle rivâyet etti: “Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e bir tabak incir hediye edilmişti. Ondan birazını yedikten sonra ashâbına buyurdular ki: Ondan yiyiniz! Şâyet ben, cennetten bir meyve indirildiğini söyleseydim elbette inciri söylerdim. Çünkü cennet meyveleri çekirdeksizdir. İncirden yiyiniz! Çünkü o, basuru keser ve nikris (gut) hastalığına iyi gelir.”

Seyyidlerden Ali bin Mûsâ rahimehullah da “İncir, ağız kokusunu giderir, saçı uzatır ve felçten muhafaza eder.” demiştir.

İncirden hâsıl olan kan, diğer bütün yemişlerden hâsıl olan kandan daha iyidir.

İncir, hazmı kolay olan çok faydalı bir nimettir. Midede çok kalmaz ve fazlalığı vücuttan terleme yolu ile atılır. Tabiatı yumuşatır, balgamı azaltır, göğsü, akciğeri, böbrekleri ve dalağı temizler, mesânedeki kumu giderir, kilo almaya yardımcı olur, karaciğer ve dalak gözeneklerini açar. Öksürüğe faydalıdır. İdrar söktürür. 

İncir, gıdâ olduğu gibi birçok hastalıklara da şifâdır. Sabah aç karnına incir yiyen insanda nüzul (felç) hastalığı olmaz.

İncir ağacının odununun külü, bostanlara serpildiği zaman kurtçukları uzaklaştırır. Dumanı ise tahtakurusu ve sivrisineği uzaklaştırır.

İncirin en iyisi, kabuğu tam olgunlaşmış olan beyazıdır. Hususiyle aç karnına badem veya ceviz ile yenildiği zaman sindirim sistemi için çok faydalı olur.

Hicrî:   02  Muharrem    1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder