20 Ağustos 2021 Cuma

İYİLİKLER KÖTÜLÜKLERİ GİDERİR

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : قَالَ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ: اِفْتَرَضْتُ عَلَى أُمَّتِكَ خَمْسَ صَلَوَاتٍ وَعَهِدْتُ عِنْدِي عَهْدًا أَنَّهُ مَنْ حَافَظَ عَلَيْهِنَّ لِوَقْتِهِنَّ أَدْخَلْتُهُ الْجَنَّةَ. (هـ)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  الله عز وجل شويله بيوردى : أمتنه بش وقت نمازى فرض قلدم وعندمده شويله بر عهدده بولوندم . هر كم اونلرى وقتلرنده قلمايا دوام أدرسه اونى جنته قوياجاغم . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Allah Azze ve Celle şöyle buyurdu: Ümmetine beş vakit namazı farz kıldım ve indimde şöyle bir ahidde bulundum; Her kim onları vakitlerinde kılmaya devam ederse onu cennete koyacağım.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:   11   Muharrem    1443    Fazilet Takvim

 

“NAMAZI BENİ KILARKEN GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ KILINIZ”

 

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “(O takvâ sahipleri ki) onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden de (Allah yolunda) harcarlar.” (Bakara Sûresi, âyet 3) Bu âyet-i kerîmede geçen “salât/namaz” lafzı, keyfiyeti herkesçe bilinen “İslâm namazı” demektir. Ve bu keyfiyet yani namazın nasıl kılınacağı, şartları ve rukünleri, sünnetleri ve âdâbı, mekruhları ve müfsidleri (namazı bozan şeyleri) ile sıfat ve mahiyeti “Beni kılarken gördüğünüz gibi namaz kılınız” hadîs-i şerîfinde buyurulduğu üzere Peygamber Efendimizin (s.a.v.) fiili, kavli ve takririnden alınmıştır.

Bu keyfiyet ve mahiyet, başlangıçtan beri Müslümanlar arasında amel edilmiş, mütevatiren bilinip dinî kitaplarda da yazılmıştır.

İşte lügaten -biri kalp ve lisan işi olan dua, diğeri de bir bedenî hareket işi olan husûsî fiil- manasına gelen salât kelimesi, dinimizde Peygamberimizden (s.a.v.) görülegeldiği üzere kalbî, lisânî, bedenî fiil ve husûsî rukünlerden meydana gelmiş gayet muntazam, kâmil bir ibadetin ismi olmuştur.

Hadesten tahâret, necâsetten tahâret, setr-i avret, istikbâl-i kıble, vakit, niyet ismi ile altısı dışından başlayan şart; iftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rükû, secde, ka‘de-i ahîre ismiyle içinde yapılan altı da rükün olmak üzere on iki farzı vardır.

Fâtiha, zamm-ı sûre ve ta‘dîl-i erkân gibi birtakım vacipleri, bunlardan başka birçok sünnetleri, müstehapları, edepleri, mekruhları ve müfsidleri vardır. Sonra beş vakit ve cuma gibi farz, vitir ve bayram gibi vacip ve sünnet-i müekkede ve gayr-i müekkede, nâfile olmak üzere kısımları vardır ki bunlar, fıkıh ve ilmihâl kitaplarında yazılıdır.

(Elmalılı, Hak Dîni Kur’an Dili Tefsiri, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:   11  Muharrem    1443    Fazilet Takvim

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder