16 Ağustos 2021 Pazartesi

ÖLÜMDEN SONRA BİLE AYRILMAYAN DOST

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا مَاتَ الْمَيِّتُ تَقُولُ الْمَلَائِكَةُ: مَا قَدَّمَ؟ وَيَقُولُ النَّاسُ: مَاخَلَّفَ؟ (الجامع الصغير)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  بر كشى أؤلديكى زمان ، ملكلر ، ( آخرت إيجن ) حنكى صاله عمللرى حضرلادى ؟ " درلر . إنسانلر إيسه ’ ( مال ، ملك اولرق ) نه براقدى ؟  درلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Bir kişi öldüğü zaman, melekler, ‘(âhiret için) hangi sâlih amelleri hazırladı?’ derler. İnsanlar ise ‘(mal, mülk olarak) ne bıraktı?’ derler.”

(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Hicrî:   07   Muharrem    1443    Fazilet Takvim

 

ÖLÜMDEN SONRA BİLE AYRILMAYAN DOST

 

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:

Kul vefat edince onu üç şey takip eder. İkisi geri döner, biri yanında kalır. Onu (kabrine kadar) malı, ailesi ve ameli takip eder. (Kabrine konulduktan sonra) malı ve ailesi geri döner, yalnız ameli kalır.”

Enes bin Mâlik (r.a.)’ten rivâyet olunan hadîs-i şerîfte Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

Her insanın üç dostu vardır. Birisi ‘Harcadığın senindir, harcamayıp tuttuğun senin değildir.’ der. Bu, insanın malıdır. Diğeri ‘Ben seninle beraberim. Sultanın kapısına geldiğin zaman (yani kabirde) seni bırakır dönerim.’ der. Bu da, ailesi ve akrabasıdır. Bir diğeri de ‘Sen (kabre) girdiğinde de çıktığında da seni yalnız bırakmam.’ der. Bu da, sâlih amelidir.”

 

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN FAZİLETİ

 

Âşûrâ günü yani Muharrem ayının onuncu gününde infakta bulunanlara, itaat ve ibadet edenlere Allâhü Teâlâ büyük sevaplar ihsan eder. Peygamberimiz (s.a.v.) “Her kim Âşûrâ günü çoluk-çocuğuna cömert davranırsa, Allâhü Teâlâ, senenin tamamında ona rızık genişliği verir.” buyurmuştur.

Tâbiîn’in büyüklerinden Süfyân-ı Sevrî (r.a.) (v. 161) “Biz bunu elli sene tatbik ettik, rızık genişliğinden başka bir şey görmedik.” demiştir.

Peygamberimiz (s.a.v.), Medîne-i Münevvere’ye hicret buyurduğunda Yahûdîlerin Âşûrâ günü oruç tuttuklarını gördü ve “Bu ne orucudur?” diye sordu.

Bugün büyük bir gündür. Bugün Allâh’ın (Azze ve Celle), İsrâiloğullarını Firavun’dan kurtardığı gündür. Mûsâ (a.s.), (Allâh’ın bu lütfuna şükür için) oruç tutmuştur (biz de tutarız).” dediler.

Peygamberimiz (s.a.v.): “Biz Mûsâ (aleyhisselâm’ın sünnetini ihyâ)ya sizden daha lâyıkız.” buyurdu ve o gün oruç tuttu, Ashâbına da tutmalarını emreyledi. Böylece Âşûrâ orucu vacip oldu. Ancak Ramazan orucu farz kılındıktan sonra Âşûrâ günü oruç tutmak vacip olmaktan çıkmıştır.

Hicrî:   07  Muharrem    1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder