25 Ağustos 2021 Çarşamba

DÜNYA MALI İNSANLARI BİRBİRİNE DÜŞÜRÜR


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ أَحَبَّ دُنْيَاهُ أَضَرَّ بِآخِرَتِهِ وَمَنْ أَحَبَّ آخِرَتَهُ أَضَرَّ بِدُنْيَاهُ فَآثِرُوا مَا يَبْقَى عَلَى مَا يَفْنَى. (حم)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  كيم دنياسنى سورسه ( اونه ميلدرسه ) آخرتنه ضرار ورير . كيم ده آخرتنى سورسه ( اونه ميل أدرسه ) دنياسنى ضرار ورير . شو حالده سز ، باقى اولان ( آخرت حياتن ) ى فانى اولان ( دنيا حياتنه ) ترجه أدينز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Kim dünyasını severse (ona meylederse) âhiretine zarar verir. Kim de âhiretini severse (ona meylederse) dünyasına zarar verir. Şu hâlde siz, bâkî olan (âhiret hâyatın)ı fâni olan (dünya hayatın)a tercih ediniz.”

(Müsned-i Ahmed)

Hicrî:   17   Muharrem    1443    Fazilet Takvim

 

DÜNYA MALI İNSANLARI BİRBİRİNE DÜŞÜRÜR

 

Hicretin 16. senesinde İranlılara karşı, Celûlâ zaferi kazanılmış ve Hulvan fethedilmişti. Bu zaferden elde edilen yüklüce ganimetin beşte biri Medîne-i Münevvere’ye, Halîfe Ömer radıyallâhü anh Hazretlerine gönderildi. Ganimetler gece ulaştığından Hazret-i Ömer bu ganimetleri mescide yığdırıp üzerini de bir örtüyle örttürmüştü.

Sabah olunca Hazret-i Ömer radıyallâhü anh mescide geldi, herkes toplanınca üzerindeki örtüyü açtırdı.

Halîfe Hazretleri ganimet malı içindeki kıymetli yakutları, zümrütleri, mücevherleri görünce ağlamaya başladı. Abdurrahman bin Avf radıyallâhü anh Hazretleri:

Ey müminlerin emîri! Niçin ağlıyorsunuz, vallâhi bu hâle ağlamak değil, şükretmek gerekir.” deyince, o şöyle cevap verdi:

Vallâhi ben bundan dolayı ağlamıyorum, Allah böyle malları hangi topluluğa verdiyse onlar muhakkak birbirlerine haset etmişler, kıskanmışlar ve birbirlerine kin beslemişlerdir. Birbirlerine haset edip kıskananları da Allah mutlaka birbirine düşürür.”

 

ÜÇ NİMET

 

Ebûbekir el-Vâsıtî (rah.) şöyle buyurmuştur:

Nimetler; hayatta, ölüm anında ve kıyamet gününde olmak üzere üçtür.

Hayattaki nimet: Allâhü Teâlâ’ya itaat üzere yaşamaktır.

Ölüm anındaki nimet: Ruhun ‘Lâ ilâhe illallâh Muhammedün Resûlullâh’ Kelime-i Tevhîdi ile beraber teslim edilmesidir.

Kıyamet günündeki nimet ise; kabrinden çıktığı zaman cennetle müjdeleyen meleğin kişiye gelmesidir.

Allâhü Teâlâ, bizi ve sizi, daha büyüğü bulunmayan bu üç nimete nâil olanlardan kılsın. Âmin.

Hicrî:   17  Muharrem    1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder