30 Kasım 2017 Perşembe

MUHAKKAK RESÛLULLÂH’TA SİZE PEK GÜZEL BİR ÖRNEK VARDIR.”



كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَرْحَمَ النَّاسِ بِالصِّبْيَانِ وَالْعِيَالِ. (فيض)
بيغمبر أفندمز ( صلى الله عليه وسلم )  جوجقلره و أهل بيتنه ( آئله فرتلرينه ) قرشى إنسانلريك أن مرحمتلسى إيدى ."
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) çocuklara ve ehl-i beytine (âile fertlerine) karşı insanların en merhametlisi idi.” 
(Hadîs-i Şerîf, Buhârî, el-Edebü’l-Müfred)
Hicrî:   12  Rebîulevvel  1439  Fazilet Takvimi 

“...MUHAKKAK RESÛLULLÂH’TA SİZE PEK GÜZEL BİR ÖRNEK VARDIR.”


Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), ahlâkın en güzeline sâhip idi, en güzel amelleri işlerdi. Ümmetinin de onun sünnetine uyarak güzel ahlâk sâhibi olması gerekir.
Cenâb-ı Hak, peygamberlerinden her birini bir vasıf ile medhetmiş ve Peygamberimize -meâlen-: “İşte peygamberler, Allâh'ın hidayetine eriştirdiği kimseler; sen de onların gittiği yoldan yürü...” (En‘âm Sûresi, âyet 90)” diye emretmiştir. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) de ilâhi emre uyarak bütün peygamberlerdeki hayırlı hasletlerin tamamını işlemiş ve böylece ahlâkı en kâmil olmuştur.
Güzel ahlâktan her biri, en mükemmel sûrette peygamberlerden birine mahsûs idi. Meselâ Hazret-i Nûh şükür, Hazret-i İbrahim hilim, Hazret-i Mûsâ ihlâs, Hazret-i İsmâil va'dine sadâkat, Hazret-i Ya'kûb ve Hazret-i Eyyûb sabır, Hazret-i Dâvûd i'tizâr (ve hatâdan derhal dönmek), Hazret-i Süleymân tevâzu, Hazret-i Îsâ zühd sâhibi idi. Ne zaman ki Peygamber Efendimiz bu sıfatlarda onlara tâbi oldu, tamamı onda toplandı.
Sen de ey mü'min, o resûlün (sallallâhü aleyhi ve sellem) ümmetisin, Allah'tan kork ve Resûl'ünden hayâ et, onun sünnetine uy ki azâbdan kurtulup ebedi nimete nâil olasın, kalb-i selim sâhibinin erdiği devlete eresin. (Rûhu'l-Beyan)
İmâm Bûsırî Hazretleri meşhûr Kasîde-i Bürde'sinde diyor ki:
“Fâka'n-nebiyyine fi-halkın ve fi-hulukın * Velem yüdânûhü fi-ilmin velâ-kerami”
(Fahr-i Kâinât Efendimiz yaradılışında huy ve güzel hasletlerinde diğer peygamberlerden üstündür. Onlar Fahr-i Kâinât'ın ilim ve kerem mertebesine yaklaşamadılar.)
“Ve küllühüm min Resûlillâhi mültemisün * Garfen mi-ne'l-bahri ev raşfen mine'd-diyemi”
(O peygamberlerin hepsi Resûlullâh'ın (s.a.v.) irfân denizinden bir avuç su veya kerem yağmurundan bir yudum isterler.)
 (Âbidin Paşa, Kasîde-i Bürde Şerhi)
Hicrî:   12  Rebîulevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder