15 Kasım 2017 Çarşamba

ZEYD BİN SÂBİT HAZRETLERİNİN FAZİLETİ




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلْمُسْلِمُ أَخُو الْمُسْلِمِ لَا يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ بَاعَ مِنْ أَخِيهِ بَيْعًا فِيهِ عَيْبٌ إِلَّا بَيَّنَهُ لَهُ. (هـ)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   مسلمان مسلمانين قردشى در . بر مسلمانين ، مسلمان قردشينه صاطاجاغى شيده بولونان بر عيبى سويلمه دن اونه صاطماسى حلال اولماز ."
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Müslüman Müslümanın kardeşidir. Bir Müslümanın, Müslüman kardeşine satacağı şeyde bulunan bir ayıbı söylemeden ona satması helâl olmaz.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî:   26 Safer  1439  Fazilet Takvimi 

ZEYD BİN SÂBİT HAZRETLERİNİN FAZİLETİ


Zeyd bin Sâbit (r.a.), vahiy kâtiplerindendir ve en uzun yaşayanlardandır. Peygamber Efendimiz zamanında Kur'ân-ı Kerîm'i en güzel okuyan hafızlardandı. İbn-i Abbas (r.anhümâ) gibi büyük müfessirler kendisinden ilim almışlardır.
Tebük harbinde Mâlik ibn-i Neccâr oğullarının bayrağı, Umâre ibn-i Hazm'ın elinde idi. Resûlullah (s.a.v.) sancağı ondan alıp Zeyd'e vermiş ve “Zeyd Kur'ân'ı çok iyi bilir, Kur'ân her şeyin önündedir.” buyurmuştur.
Hazret-i Zeyd çok zeki idi. Resûlullâh'a (s.a.v.) Süryanice yazılmış mektuplar gelmeye başlayınca Resûlullâh'ın (s.a.v.) emriyle en kısa bir zamanda Süryanice öğrenmiştir.
Hz. Ebûbekir, Hazret-i Zeyd'i Kur'ân-ı Kerîm'i cem etmekle vazifelendirdiğinde vazifenin ağırlığından dolayı mazur görülmesini arz etti. Bunun üzerine Hz. Ebûbekir, onun müstesna zekâsını, ilmî şahsiyetini, hakkında umumun itimadını şu vecizesinde hulasa ederek:
“Ey Zeyd, sen akıllı, reşîd bir gençsin. Biz seni, hiçbir kusur ile itham edemeyiz.” demiştir.
Hz. Ömer ve Hz. Osman (r. anhümâ) hacca gittikleri zaman Medine'de yerlerine Zeyd bin Sâbit'i vekil bırakmışlardı.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) âhirete irtihal buyurdukları zaman halife seçilmesi sırasında Ensar kendi aralarında toplandılar. Bir kişi bizden bir kişi sizden emir olsun dediler. Ensar'dan Hazret-i Zeyd bin Sâbit (r.a.) kalkıp şöyle dedi:
“Resûlüllah (s.a.v.) Muhâcirlerdendi, biz de onun Ensar'ı (yardımcıları) idik. Şimdi halife yine Muhâcirlerden olacak, biz de onun Ensar'ı olacağız.”
Bu sözler üzerine Hz. Ebûbekir, Ensâr-ı Kirâm'ın hepsine hayır duâ etmiştir.
(Radıyallâhü Teâlâ Anhüm)
Hicrî:   26 Safer  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder